Uppdaterad 2025-06-11 13.48 | Publicerad 2025-06-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
BUDAPEST Det är en dallrande hetta på Budapests gator. Människor dricker Aperol Spritz på uteserveringar och svalkar sig i fontäner. På ett sjudande Puskás Arena ska Ungern senare samma kväll få stryk av Sveriges herrlag i en vänskapsmatch.
Det är fredag och förväntan i luften som i vilken storstad som helst.
Men Budapest är inte som Wien, Paris eller Stockholm. Det är en huvudstad i ett land där fundamentala rättigheter rycks undan, en efter en.
I mars i år antog premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz – som har majoritet i parlamentet – en lag som förbjuder allt som "främjar" eller "avbildar" homosexualitet för personer under 18 år.
Det innebär även ett förbud för prideparader.
Men beslutet klubbades inte igenom utan protester.
Jag stämmer träff med David Bedö, parlamentsledamot från det liberala partiet Momentum. Han är en ung politiker, vars pappa växte upp i Göteborg som barn till ungerska flyktingar. David känns som en modern europé, beställer en grön islatte med machasmak och talar perfekt engelska.
Han är ursinnig på hur hans hemland blivit. Hundratusentals unga utbildade ungrare har redan emigrerat på ett sätt som bara kan beskrivas som en ”brain drain” av landet.
Bedö och två partikamrater bestämde sig för att protestera mot förslaget att förbjuda prideparader. De tände rökgranater i ungerska flaggans färger och spelade Sovjetunionens nationalsång högt i en stor högtalare i plenisalen.
– Vi hade inget annat verktyg för att försöka stoppa denna lag, säger han. Enligt vår åsikt gör Orbán just nu samma sak som Putin i Ryssland. Det är förtryck av minoriteter, av hbtq-personer, de tystar journalister och civilsamhället. Det är exakt samma verktyg som Putin använde i Ryssland.
Konsekvenserna av Momentum-politikernas protest har varit kännbara. De har stängts ute från parlamentet till september och fått sin lön indragen i sex månader.
Enligt talmannen kan ledamöterna också komma att riskera fängelse.
– Vi fick den största boten någonsin i parlamentets historia. Och vi är de första parlamentsledamöterna som blivit avstängda från det ungerska parlamentet.
Hur känns det?
– Det gör mig stolt, ärligt talat. Men jag tycker att det är helt absurt hur man kan kasta ut valda parlamentsledamöter. Vi representerar folk som delar våra åsikter. Och de tystar oss. Men ärligt talat, parlamentet är bara en fasad. Det finns bara där för att visa att detta land är en demokrati när det faktiskt inte är det, säger David Bedö.
På nattklubben Akvarium invigs Pridemånaden under fredagskvällen. Filmregissören Béla Tarr, känd i cineastkretsar för sina konstnärligt svartvita filmer, håller invigningstalet. 400 gäster är på plats.
Arrangören Máte Hegedûs säger till mig att årets Pride är viktigare än någonsin.
– Att vi går vidare med våra program, med 90 aktiviteter, och våra protester sänder ett väldigt starkt budskap till regeringen. Vår slogan är ”Vi är hemma”. Med det vill vi säga till alla ungrare som kanske tror att det finns någon form av fara, att det finns något problem med hbtq-personer: vi är här, vi är en del av det ungerska samhället, vi arbetar här och vi studerar här. Så vi är lika viktiga som alla andra, säger han.
Den 28:e juni är det tänkt att Budapests Prideparad ska hållas, trots förbudet.
Stadens borgmästare, Gergely Karácsony, är en grön-liberal politiker som tagit strid mot regeringen. När Fidesz förbjöd Prideflaggan i torsdags, hissades en regnbågsfärgad fana på Budapests stadshus.
– Jag tror att det kommer att bli en stor fest, säger arrangören Máte Hegedûs, om Prideparaden, och tillägger att den bara måste ske på ett säkert sätt.
Ungern har en mörk historia av förtryck mot minoriteter. Antisemitiska lagar infördes redan på 1930-talet i Ungern. Den nazistiska Pilkorsrörelsen genomförde 1944 massmord och deportationer av judar, romer, homosexuella och meningsmotståndare.
Den stora vackra synagogan i Budapest har en tragisk historia. På innergården finns en massgrav där cirka 2 000 offer för de tyska nazisternas och deras ungerska medhjälpares förföljelser har begravts.
Intill ligger en liten park, uppkallad efter svenske Raoul Wallenberg. Hans hjältedåd – att rädda hundra tusen judar genom att utfärda svenska pass till dem – hyllas av den kvinnliga guiden jag går runt med.
Ryssarna, som befriade Ungern från nazisterna, grep Wallenberg och ska ha misstänkt honom för att vara en spion. Han hamnade i ett ryskt fångläger och ”dog bara 34 år gammal i hjärtinfarkt, påstod de”, säger guiden ironiskt.
Ungern vårdar vissa delar av sin historia. Men Fidesz-regeringen försöker ihärdigt skriva om de mörka delarna. På Frihetstorget i centrala Budapest står en staty med en örn och ärkeängeln Gabriel. Den ska symbolisera Ungerns oskuld för massakerna under andra världskriget.
Vilket är ren lögn.
Som en protest har medborgare skapat sitt egna monument framför statyn. Det är bilder på nazismens offer. En väska, mugg eller ett stormkök som en gång tillhört någons anhörig som blivit mördad.
Fortfarande lever motståndet mot de auktoritära krafterna i Ungern. Men om inte Orbán röstas bort i nästa års parlamenstval ser det nattsvart ut, menar politikern David Bedö.
– Om det skulle vara ett fritt och rättvist val nu skulle oppositionspolitikern Péter Magyar vinna. Men det kommer inte vara ett fritt och rättvist val nästa år. Vi får se om regeringen försöker förbjuda honom från att ställa upp.
Eftersom Magyar ser ut att vara den ende som har chans att vinna över Orbán har David Bedös parti tagit ett drastiskt beslut: Momentum ställer inte upp i nästa års val.
Allt för att samla oppositionen och rösta bort Fidesz.
Vad tror du händer om Orbán sitter kvar?
– Då blir det ännu värre, farligare. Jag vet inte om jag kan bo kvar här då. EU kunde ha stoppat honom för tio år sedan. Nu är det tyvärr för sent. Jag tror Ungern lämnar EU om Orbán blir kvar, säger David Bedö.