Mejla

Ingvar Persson

Vägarbetare ska inte tvingas riskera livet

Bilisterna borde jubla över köerna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Semestertider är också biltider. Bilden av den där överlastade combibilen med baksätet fullt av barn och badleksaker ända upp till bagageutrymmets tak tillhör väll en av den svenska sommarens mest slitna klichéer. Men som med alla klyschor rymmer den en bit av sanning.

Det är nu som bilen vi annars mest använder för att åka till stormarknaden i stället ska transportera hela familjen till släkten eller det där utflyktsmålet i grannlänet. Och med tanke på kronkurs och annat lär antalet semesterfirare på de svenska vägarna vara större än någonsin.

Sommaren är dessutom tiden för underhåll och reparation av det svenska vägnätet. Det behövs verkligen. Sverige har ungefär 10 000 mil statliga vägar och väldigt många av de milen är i ett bedrövligt skick. Transporterna har ökat under lång tid, och underhållet har inte alls hängt med.

Fler vägarbeten än vanligt

De senaste åren har dessutom vädret, med dramatiska temperaturväxlingar bidragit till slitaget. Därför kommer antalet vägarbeten i sommar att vara fler än vanligt. Som bilister borde vi i själva verket jubla varje gång vi ser en vägarbetsskylt. Dessvärre är det inte så det fungerar.

Fackförbundet Seko, som organiserar de som jobbar med vägunderhåll, har under lång tid haft på miljön vid vägarbeten. Den har alltid varit tuff och, enligt både vägarbetarna själva och statistiken, farlig.

När årets undersökning presenterades för någon vecka sedan visar det sig att situationen blivit ännu värre. 92 procent av de vägarbetare som svarade på Sekos enkät anser att trafikanterna tar för liten hänsyn till dem som arbetar på vägen. Nästan lika många, 91 procent, oroar sig för säkerheten på jobbet och 64 procent kan berätta om egna erfarenheter av hot, våld eller förolämpningar. Och det bara under det senaste året.

Bilisterna är problemet

Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt, och det dummaste av allt är att arbetsmiljöproblemen på vägarna till största delen beror på oss bilister. GPS:er och mobiler tycks dessutom göra oss ännu mer stressade. Folk som sitter inne i sitt plåtskal struntar i säkerheten för dem som jobbar med att hålla vägen de åker på i skick. Och för vägarbetarna finns varken krockkuddar eller deformationszoner.

Köer är aldrig roliga, särskilt inte när det är varmt och familjen för läge sedan tröttnat, men det är faktiskt bara att ta.

Trafikverket uppmanar oss som vanligt att respektera både hastighetsbegränsningar och trafikregler i övrigt, och att ta tillräckligt med tid för sommarresan.

Man kan tycke att det borde räcka men så är det tydligen inte.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN