Johnson ska vara rädd för väljarna

Nya premiärministern är inte vald av folket

Boris Johnson är redo att ta fajten.

Flyttlådorna var nog redan packade och klara. Boris Johnson har länge velat inkvarteras i premiärministerbostaden på Downing Street 10.

Nu får han som han vill. Vald genom det konservativa partiets medlemsomröstning tar han från och med onsdagen över jobbet som Storbritanniens premiärminister.

Nu gäller det bara att inte starta krig på Irland, råka skrämma skottarna ur landet eller dra i gång ett nyval.

Brexit med eller utan avtal

En baggis, om du frågar Johnson. Han har tänkt lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal. Att döma av det han sagt hittills vill Boris Johnson inte kompromissa med någon av de röda linjer Theresa May hade i förhandlingarna. Går EU inte med på det han kräver blir det "no deal".

Resten av regeringen jublar inte åt Johnsons planer. Den senaste veckan har minister efter minister sagt upp sig eller lovat att avgå om Johnson tillträder. Bland de tyngsta namnen finns finansministern, utbildningsministern och justitieministern.

Avhoppen lär fortsätta trilla in. De som går gör det för att de inte kan ställa sig bakom ett avtalslöst brexit och den ekonomiska skada det skulle orsaka. Men Boris Johnson grubblar knappast över den saken. Tvärtom har han varit tydlig med att han inte vill ha ministrar i regeringen som inte kan ställa sig bakom ett brexit utan ett avtal med EU.

Lågt förtroende bland folket

Det han ska oroa sig över är inte den egna regeringen, utan medborgarna. Johnson fick ett starkt mandat av partimedlemmarna, men det betyder inte att han skulle göra bra ifrån sig i ett val. I en undersökning gjord av Yougov sent i juni trodde bara 25 procent av väljarna att Johnson skulle bli en bra premiärminister, att jämföra med 28 procents stöd för motkandidaten Jeremy Hunt.

På det sättet är Boris Johnson de konservativas motsvarighet till Jeremy Corbyn. Oppositionsledaren Corbyn valdes till partiledare för Labour genom en medlemsomröstning. Han är populär bland partimedlemmarna, men inte bland den övriga befolkningen. Han misslyckades därför med att klå Theresa May i valet 2017. Det får faktiskt ses som en bragd, med tanke på hur impopulär Mays regering var.

Kan gå till historien

Förr eller senare kommer den nya premiärministern också behöva vinna ett allmänt val – kanske så tidigt som i vinter, om han misslyckas med att få stöd för något slags brexitalternativ innan 31 oktober. Hittills har parlamentet ratat både avtalen på bordet och att gå ur EU utan avtal. Inget tyder på att det har förändrats.

Boris Johnsons största utmaning är förstås brexit. Men ser han inte upp, kan han gå till historien som premiärministern som fick kicken efter tre månader.

Då blir det till att packa flyttlådorna igen.


PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur lyckades den omskrivne politikern bli landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen