Barn som bott här hela livet måste få stanna

Migrationsverket struntar i barnkonventionen

Uppdaterad 2021-05-20 | Publicerad 2021-05-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barnen på bilden har inget med berättelsen i texten att göra.

Familjen Berisha har bott i Sverige i 15 år. Familjens äldsta son, Alkin, var tre år gammal när de kom till Sverige. Hans syskon, Eliza och Enisha, är födda här. Barnen har vuxit upp i Sverige och familjen är oroade för hedersrelaterade hot i hemlandet.

Trots detta förväntas familjen Berisha nu utvisas till Kosovo. Ett land som barnen inte har någon relation till.

Sverige tar ingen hänsyn

Om detta blir verklighet är det tydligt att Sverige inte tar hänsyn till det som kallas för varaktig hemvist hos barn i asylprocessen. Var barn bott en stor del av sitt liv och utvecklat en stark anknytning till, som bör vara vägledande.

Enligt EU:s migrationslag finns möjligheten att avvisa en asylansökande med hänvisning till att personen har en anknytning till ett tredje land, som inte är hemlandet och inte Sverige. En månads vistelse i ett annat land räcker vanligtvis för att utvisa någon till det landet, då det räknas som stark nog anknytning för landet att bli ens hem.

Att vara född här räcker inte

Ändå verkar inte 15 år i Sverige räcka för att få stanna. Två av barnen har inte någon anknytning till Kosovo mer än sina föräldrar. Den äldste sonen har knappt några minnen av sitt gamla hemland eftersom han levt största delen av sitt liv i Vimmerby. Enligt Barnkonventionen – som har blivit svensk lag – ska principen om barnets bästa gälla.

Någonstans mellan Moderaternas utspel om att barn redan har för många rättigheter och den restriktiva migrationspolitiken som partiet driver har principen om barnets bästa helt urvattnats. Migrationsverket har en skyldighet att ta med alla aspekter som går under principen om barnets bästa. Även det faktum att de bott här majoriteten av sina liv – även om de inte tror på föräldrarnas berättelse. Barnens situation ska väga tyngre än föräldrarnas.

Bäst för barnen att stanna

Det bästa för barnen hade varit om familjen Berisha fått stanna i Sverige. Men så verkar inte Migrationsverket tänka.

Regeringen har gjort ett tydligt ställningstagande: Barnkonventionen ska vara lag och tas i beaktning i alla delar av samhället. Alla myndigheter – också Migrationsverket – har ett stort ansvar att tillgodose barnen en trygg uppväxt. För Alkin, Eliza och Enisha skulle det vara att bo kvar i Vimmerby så att de inom en rimlig tid kan få medborgarskap.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.