Pehrson halkar runt i den bruna sörjan

Första orden som partiordförande: ”oj oj oj”

En nyvald Johan Pehrson med blombukett.

STOCKHOLM Stillsam klassisk pianomusik ackompanjerar ombuden när de hittar sina platser på Liberalernas extra landsmöte.

”Det går ju bra det här”, konstaterar mötets ordförande Nina Larsson när de kommit i gång.

”Än så länge” muttrar ett ombud intill mig.

Stämningen på konferensen mitt i Stockholm får beskrivas som snäll. Det pratas grillkorv i talarstolen. Programmet i pressrumet är skivet i Comic sans. Journalisterna serveras chips, godis och läsk kvart över tio på morgonen.

Johan Pehrson vankar in, skojar när han ska upp på scen och öppna mötet, låtsas ha glömt varför han är där.

”Ojojoj” blir hans första ord som Liberalernas ordinarie partiledare. Tiden som vikarie är över.

Men det finns en viss nervositet i rummet, en väntan på att någon ska säga något.

Den bruna sörjan är närvarande. Men Johan Pehrson gör inte om misstaget från den förra gången han pratade direkt till sina partimedlemmar, han nämner aldrig Sverigedemokraterna.

Bara ibland skymtar det svåra. Som när en tidigare partisekreterare kallar tiden med Alliansregeringen för ”de ärorika åren”. Eller när Pehrson säger att han ska ta kampen mot klimatförnekarna och de tjatiga kulturkrigarna, men glömmer att nämna att de sagda är anledningen att han själv är minister.

Pehrson säger att demokratin är pressad. Här kommer det, verkar rummet tänka – något ombud lägger ner mobilen, tittar upp och ser ut att spetsa öronen. Men hotet visar sig vara minskat valdeltagande och bristen på lokala förtroendevalda.

Ungdomsförbundets ordförande Erik Berg sa till Expressen den 14 november att Liberalerna inte längre kan kalla sig liberaler och att han inte har fullt förtroende för Pehrson. Nu tackar Pehrson LUF för kritiken och konstaterar lite skämtsamt att ”ingen går säker” för ungdomsförbundet.

Efter att Pehrson blivit vald ser jag Erik Berg stå lutad mot ett bord i korridoren. Jag frågar om han har fullt förtroende för Pehrson nu och han svarar ja.

Vad har förändrats?

– Mitt förtroende har ökat för Johan Pehrson, allt eftersom vi har fått det här vinterpaketet till Ukraina, säger Erik Berg och tillägger att han också är nöjd med partiets valanalys.

Var det ett vinterpaket till Ukraina du saknade innan intervjun i Expressen?

– Ja, bland annat.

Johan Pehrson lyckades hålla kvar sitt parti i riksdagen. I eftervalsanalysen framhålls hans ledarskap som orsaken till partiets uppsving. Deltagarna på konferensen klappar när han pratar, de verkar nöjda med det som sägs – hårda tag mot bidragsfusk och gängkriminella, en ny friskolelag.

Problemet är det som inte sägs.

Det är bara en tidsfråga innan Pehrson halkar i den bruna sörjan.