Hur står det till i svensk e-handel?

Arbetslivet ska också vara värt att leva

Nu är sommarreorna här och den svenska e-handeln går på högvarv. För många svenskar är det ett tillfälle att spara några kronor genom att lägga en och annan nätbeställning, oavsett om det handlar om svala sommarkläder, strandlitteraturen eller en tv för att fylla regniga sommardagar.

Sommarrean väcker också frågor om den digitala förvandlingen av handeln. Lokala butiker stänger till förmån för centrala lager och för något år sedan chockades posten med svärmar av kinesiska småpaket, importerade av privatpersoner som inget internationellt postavtal var redo att hantera. Det är en utveckling som tagit stormsteg framåt under pandemin.

Arbetsvillkoren i klädesfabrikerna i Bangladesh eller elektronikfabrikerna i Kina kommer sällan på tals, utom när fabrikskollapser eller uppsatta nät för att förhindra fabrikssjälvmord tapetserar medierna. Samma sak gäller arbetsvillkoren på Amazon-lager i otrygghetens mecka USA. Där behöver anställda kissa i flaskor för att nå kvoten eller kompensera den inbyggda stressen med pauser i "AmaZen wellness booths". Båsen har beskrivits som klaustrofobiska förtvivlansbås.

På samma sätt som globaliseringen döljer arbetets villkor döljer digitaliseringen det. Även inom Sveriges gränser är det svårt att se sambanden mellan pressade priser, centrala lager och dåliga villkor i lager- och transportbranschen.

2017 gjorde Handelsanställdas förbund ett försök att blotta försämrade arbetsvillkor genom sin antologi "Lösa förbindelser". Där beskrivs de anställda som robotlikt förlorar den lilla autonomi arbetet innebär genom att vägledas av produktivitetsoptimerade robotröster. Samtidigt kompenseras inte de anställda för den ökade produktiviteten. I stället har otryggheten vunnit mark genom bemanningsföretag, visstidsanställningar och arbetskraftsinvandring.

Trots att lagren geografiskt befinner sig i Sverige agerar de på en global handelsmarknad, med hjälp av frihandelsavtal och fri rörlighet av arbetskraft. Det är starka krafter som upprepade gånger visat sig vara svåra att utmana. Men i stället för att försöka damma in globaliseringsvågen behöver progressiva krafter surfa på den.

Det räcker helt enkelt inte att globala jättar har bra villkor i Sverige. Det behövs en fackföreningsrörelse som lyckas organisera arbetskraftsinvandrare (med arbetskraftsinvandrande organisatörer från arbetarnas hemland, om det så krävs!) och med solidaritetshandlingar hjälpa utländska fackföreningar att vinna mark i sitt hemland. Det, förenat med den politiska viljan från vänsterkrafter i riksdagen, skulle göra att vi alla tryggt kan klicka hem sommarfynden.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.