Mejla

Peter Gustavsson

M:s enda nyhet är billigare plastpåsar

Elisabeth Svantesson smulas sönder i Almedalen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson saknade nya idéer vid söndagens Almedalsseminarium.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson saknade nya idéer vid söndagens Almedalsseminarium.

LEDARE

Visbys gator fylls återigen av politiker, journalister och lobbyister. Och en och annan nyfiken väljare. Men spektaklet är kortare än tidigare, eftersom partierna får samsas om dagarna i Almedalen.

Skyller prisökningar på regeringen

Under söndagseftermiddagen är det trångt och svettigt i salen, när Moderaterna håller ekonomisk-politiskt seminarium. Men efter två år med digitala möten föredrar många besökare ändå trängseln.

Moderaternas Elisabeth Svantesson använder tillfället till att skylla prisökningarna på regeringen. Särskilt tycks hon vara upprörd på skatten på plastpåsar.

Svantesson talar tystare om att skatten föreslogs av M:s nygamla samarbetsparti Liberalerna. Inte heller får besökarna veta att den lett till att 9 av 10 personer alltid eller oftast har med sig egen kasse till butiken, och slipper betala.

Mothugg från inbjuden gäst

Svantesson menar att det ska löna sig att arbeta. Men hon säger inte ett ord om att det behövs starka fackföreningar som håller lönerna uppe när priserna stiger. Orden är bara en omskrivning för att det ska vara ännu mer olönsamt att vara sjuk eller arbetslös.

Det dröjer bara någon minut från att Svantesson klivit av scenen, tills att ekonomiprofessor Daniel Waldenström smulat sönder stora delar av argumentationen.

Den inbjudna gästen informerar om att svenskarna haft en bättre ekonomisk utveckling än tyskar och fransmän de senaste åren. Och våra välfärdssystem skyddade oss bättre från prisökningar under pandemin än USA.

Waldenström vill höja skatten på kapital. Men Svantesson tycker att de ökade militärutgifterna de kommande åren ska betalas av vanligt folk genom nedskärningar.

Och så talar hon sig varm för att minska biståndet. Varför inte med två tredjedelar?

Soppa på skattesänkarspik

Den som kommit till Moderaternas seminarium för att höra nya idéer om hur högeroppositionen vill hantera prisökningarna blir nog besviken. Elisabeth Svantesson kokar mest soppa på samma skattesänkarspik.

Och i den avslutande frågestunden erkänner hon att ”det kommer att vara dyrt att vara svensk”. Oavsett regering.

Men det blir i alla fall tydligt att med Elisabeth Svantesson som finansminister blir det dyrare att vara sjuk eller arbetslös i Sverige. Kostnaden blir också hög för klimatet, och för världens fattiga.

Frågan är om de ens kan sänka priserna på plastpåsar.

Av: 

Peter Gustavsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Moderaterna mäter fusk med dubbla måttstockar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elisabeth Svantesson

Almedalsveckan