De superrikas livsstil värmer upp planeten

Klimatförändringarna gör värmeböljor dubbelt så sannolika

Det var varmt i torsdags. Faktum är att det aldrig någonsin uppmätts lika höga temperaturer i Tyskland och Belgien. I Storbritannien och Holland närmade sig temperaturerna 40 grader och i den franska huvudstaden Paris noterades vansinniga 42,6 grader.

I helgen är det Sveriges tur och SMHI varnar för mycket höga temperaturer längs Norrlandskusten.

Dopar klimatet

Med fjolårets extremvarma sommar i färskt minne är det inte utan att man blir oroad. Vi förstår ju sambandet mellan värmen och bränder, torka och folk som dör i förtid. Ändå fortsätter vi att dopa klimatet med växthusgaser.

Forskare vid World Weather Attribution uppskattar att klimatförändringarna gjort värmeböljor i norra Europa dubbelt så sannolika. Statistik från USA:s luft- och rymdfartstyrelse Nasa visar att värmeböljor på norra halvklotet i dag är 100 gånger så sannolika som under de tre första decennierna efter andra världskrigets slut. I genomsnitt är värmeböljorna dessutom mycket varmare.

Aftonbladet har i veckan uppmärksammat hur Svalbard har haft hundra månader i rad med stigande temperaturer. Hela Arktisregionen - från ryska Sibirien till Alaska – värms upp dubbelt så snabbt som resten av planeten. Just nu härjar gigantiska skogsbränder i trakten och förra månaden bidrog eldsvådorna till lika stora koldioxidutsläpp som vi i Sverige orsaker på ett helt år.

Mänsklighetens fel

Och ytterligare koldioxid i atmosfären spär på den globala uppvärmningen som i sin tur leder oss vidare mot klimatkatastrofen.
Världens politiker är överens om att tillåta två graders uppvärmning. Nu är vi på väg mot minst tre grader. Det är mänsklighetens fel och vi vet om det.

Fast skulden är inte jämt fördelad. De tio procenten i världen som har högst inkomst står för cirka hälften av alla koldioxidutsläpp. Den halva av jordens befolkning med lägst inkomst står i sin tur för bara cirka tio procent av utsläppen. 100 multinationella företag är ansvariga för 77 procent av den uppvärmning som skett av planeten sedan mitten av 1980-talet. Redan 2010 menade den tyske ekonomen Ottmar Edenhofer att klimathotet bara kan åtgärdas om vi börjar fördela resurser.

De värsta katastroferna går fortfarande att undvika, men det kommer att kräva ett annat sätt att leva.