Storbolagens ägare har blivit gökungar

Aktieägarnas girighet hotar näringslivet

Är det någon som minns budgetbråket i vintras. Landet hotades av en regeringskris sedan Vänsterpartiet och Moderaterna gjort gemensam sak för att få igenom tillskott till kommunerna.

Till sist handlade det om drygt två miljarder kronor.

I onsdags berättade regeringen och samarbetspartierna att staten fortsätter att ta över arbetsgivarnas sjuklöneansvar under sommaren. Beslutet väntas kosta omkring nio miljarder kronor. Den totala räkningen för samhällets stödåtgärder närmar sig snabbt 200 miljarder kronor.

Inte politik som vanligt

Det som händer nu är inte politik som vanligt. Vad direktörerna på Svenskt Näringsliv och den moderata partitoppen än tror är stödet till näringslivet inte en rättmätig återbetalning av inbetalda försäkringspremier eller något slags skatteåterbäring. Det är en kraftsamling för att vårt samhälle och vår ekonomi ska överleva.

Det ställer krav på alla. Tydligen finns det somliga som inte förstått det.

Delar ut miljarder

De senaste dagarna har bland annat Svt rapporterat att storbolag som SKF och Assa Abloy tänker dela ut miljarder till sina aktieägare. Andra, som ABB, har redan postat pengarna och ännu fler ligger lågt men hoppas kunna återkomma med en slant till hösten.

Det är provocerande. Inte bara därför att storbolagens ägare och direktörer inte inser att krisstödet just är avsett för att hejda en kris. Det är dessutom märkligt eftersom investerarnas roll i vårt ekonomiska system är att ta risker.

En annorlunda ordning

Vill man att skattebetalare och politiker ska ta över det ansvaret måste annat, som makten och rätten till framtida vinster, följa med. Det behöver inte vara dåligt, men det är ett väldigt annorlunda samhällsordning.

När det norska flygbolaget Norwegian räddades i veckan fick ägarna och grundarna finna sig i en marginell roll. Företagets långivare gick med på att skriva ner skulderna, men tog i gengälld majoriteten av aktierna.

Så går det till kapitalister emellan.

Svårt att förstå

Hur någon kan tycka att aktieägare ska behålla sitt kapital och dessutom få utdelning medan resten av samhället sätter kommande generationer i skuld för att rädda företagen är svårt att förstå.

I dag har Tillväxtverkets generaldirektör varit hos riksdagens finansutskott. Nu blir det i alla fall slut på permitteringsstöd till företag som ger aktieutdelning. Efter det beslutet meddelade SKF att man drar tillbaka – ansökan on stöd från staten. Planerna på aktieutdelning är tydligen viktigare.

Dessutom har justitieminister Morgan Johansson tillsatt en särskild utredare för att granska så bidrag inte missbrukas. Johansson talar om en "antifuskgeneral", men uppdraget handlar också om att granska moralen. Det är uppenbart att det måste göras.

Nu samlar det svenska samhället alla krafter för att rädda ekonomin, jobben och företagen. Det vore bra om företagens ledning och ägare kunde visa upp lite självbevarelsedrift.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.