Bomben i Bagdad och Blairs ansvar

I Irak lever man ännu med effekterna av den brittiska krigspolitiken

Den innehåller fyra gånger fler ord än Lev Tolstojs "Krig och fred". Den är tre gånger så lång som Shakespeares samlade verk och dubbelt så lång som J.K. Rowling sju böcker om Harry Potter.

Mitt i det politiska kaos som är Storbritannien offentliggjordes i dag John Chilcots rapport om Storbritanniens inbladning i Irakkriget.

I sju år har Chilcot undersökt hur det gick till när Storbritannien bestämde sig för att vara med och invadera Irak för 13 år sedan. Vid presskonferensen i går kom domen: man tog beslutet baserat på bristfälliga underlättelser, man genomförde invasionen efter usel planering och det hela slutade i fiasko.

Storbritannien beslutade att stödja invasionen i Irak innan alla fredliga vägar hade prövats. Premiärminister Tony Blair överdrev medvetet hotet som Saddam Hussein utgjorde när han sökte stöd för invasionen hos politiker och väljare. Och Blair borde ha förstått hur det skulle sluta.

Allt handlar om Blair

Tony Blair, ja. Nästan allt i Storbritannien handlar nu om vad som ska hända med den tidigare premiärministern och Labour-ledaren Tony Blair.

Det går liksom inte att förstå brittisk politik utan att ha med sig Blair och Irakkriget.

Blair är en av vår tids mest komplexa politiker. Kanske den mest framgångsrika socialdemokratiske ledare som Storbritannien fostrat. Tre valvinster, en miljon dagisplatser, införd minimilön, rekordsatsning på offentlig sektor, föräldraledighet, tredubbling av biståndet och fred på Nordirland.

Ändå är han en av de mest hatade politikerna i landet historia. Och där spelar Irakkriget roll.

USA, Storbritannien, Polen och Australien invaderade Irak i mars 2003 efter en kampanj av lögner om att irakierna utvecklade massförstörelsevapen och att diktatorn Saddam Hussein hade kopplingar till terrorgruppen al-Qaida.

En politisk lögn användes för att rättfärdiga ett krig som dödade minst hundratusen, drev miljoner från sina hem och ödelade ett land. När britterna drog sig ur Irak år 2009 hade dessutom 179 britter kommit hem i liksäckar.

Labour-regeringens agerande har fått konsekvenser för den politiska kulturen i Storbritannien. Under folkomröstningskampanjen om EU nu i juni kunde den konservativa EU-motståndaren Michael Gove frankt deklarera att “människor i det här landet har fått nog av experter”.

IS har vunnit mark

På hemmaplan leddes krigsmotståndet av Stop The War Coalition. Den 15:e februari 2003 arrangerade organisationen - som från början bildades av trotskister - en av de största demonstrationerna någonsin när en miljon britter samlades i London för att demonstrera mot det planerade Irakkriget. På den demonstrationen höll Jeremy Corbyn ett stormande tal mot kriget, och när han tolv år senare valdes till partiledare för Labour var han dessutom ordförande för Stop The War Coalition. Det var människor ur sådana grupper - fredsrörelsen, antiimperialister, Palestinavänner, människorättsorganisationer - som bar fram Corbyn till partiledarskapet.

Så fick krigsmotståndet, och motståndet mot Blair, en plattform den aldrig hade haft tidigare. Och John Chilcots rapport lär fortsätta att diskuteras i Storbritannien under en lång tid fram över, men i Irak lever man med effekterna av den brittiska krigspolitiken inpå skinnet.

Efter kriget avväpnades Iraks väpnande styrkor och Saddam Husseins statsapparat slogs sönder. Ett militärt tomrum uppstod och en stor grupp män med militär utbildning lämnades utan sysselsättning. Det skulle visa sig ödesdigert.

Dödligaste attacken

I snart ett årtionde har vi sett hur Irak faller sönder i sekteristiskt våld och hur Islamiska staten vunnit mark. I söndags exploderade en lastbil med sprängämnen i shoppingområdet Karrada i Bagdad. I skrivande stund har 250 bekräftats döda, men man räknar med att det kommer att ta dagar innan alla kroppar hittats under rasmassorna. Terrorgruppen IS har tagit på sig skulden för dådet, som räknas som det dödligaste i Bagdad sedan den USA-ledda invasionen 2003.

Storbritannien och Tony Blair sådde vind. Världen skördar storm. Och mitt i detta finns miljontals helt vanliga civila irakier.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.