Sabuni får liberaler att fly från partiet

De tror inte på att gosa med SD

Nyamko Sabunis val att lämna januarisamarbetet och öppna för ett samarbete med Sverigedemokraterna får liberaler att lämna partiet.

Den senaste tiden har en rad kristdemokrater gått ut och kritiserat partiledningen och dess vägval. "Jag tror inte på det högerkonservativa projektet", säger Mattias Ingeson, som av SVT beskrivs som en tung kristdemokratisk politiker från Eksjö. På Facebook skriver han att han har svårt att acceptera att KD med värme har bjudit in Sverigedemokraterna.

I förra veckan skrev Lars Adaktusson en välformulerad och skarpt kritisk debattartikel i SvD där han framför samma åsikt.

Till och med Alf Svensson har i milda ordalag ifrågasatt Ebba Buschs högervridning av partiet.

Vill inte se samarbete med SD

Att det skakar i KD bara ett år före valet är lite överraskande, omläggningen av färdriktningen har trots allt varit känd under en längre tid. Den senaste tidens usla opinonssiffror kan ha gjort att partimedlemmar vågar höja rösten.

I Liberalerna är splittringen mer väntad. Valet av Nyamko Sabuni som partiledare har delat partiet, och när hon i våras meddelade att L lämnar januarisamarbetet fördjupades sprickan. Inte ens den tidigare partiledaren Bengt Westerberg säger att han säkert kommer att rösta på sitt gamla parti om de tänker bilda en högerkonservativ regering.

Nu börjar fler vackla – och till och med lämna Liberalerna.

I Stockholm där L fick ett starkare stöd än i riksdagsvalet har den erfarne kommunfullmäktigeledamoten Daniele Fava lämnat partiet efter 27 år som medlem. Partirådsbeslutet om möjligt SD-samarbete blev droppen för honom, säger han till DN.

Väljarna på kritikernas sida

I samma artikel berättar Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson, som sitter i Liberalernas partiledning, att han har "grunnat väldigt mycket på min framtid i partiet".

Anna Starbrink har varit regionråd i Stockholm för Liberalerna i tre mandatperioder och är en av Sabuni-linjens skarpaste kritiker. Hon anser att partiet borde ha stannat kvar i januariavtalet och kandiderar nu till riksdagen för att "dra upp de röda linjerna för hur ett borgerligt regeringssamarbete ska kunna se ut för att Liberalerna ska kunna vara med i det".

Väljarna verkar stå på kritikernas sida. Enligt Poll of polls, som är en sammanvägning av de senaste opinionsmätningarna, skulle L i dag få 2,6 procent av rösterna.

Snart är det bara moderater och sverigedemokrater som tror på det högerkonservativa projektet. Luftslottet verkar sprängas inifrån.