Har du råd att bli sjuk i M:s Sverige?

Dousa kräver privata sjukvårdsförsäkringar

Muf vill privatisera finansieringen av vården.

Världens mest jämlika vårdsystem är gammalt och daterat. Åtminstone om man ska tro Benjamin Dousa, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund. Han kräver att Moderaterna driver på för att införa privata sjukvårdsförsäkringar och göra vården till en kostnadsfråga.
– Vi behöver ett mer enhetligt system med större drivkrafter och mer konkurrens, säger han till SVT Nyheter.
Det är ett uttalande som skulle få Donald Trump och amerikanska republikaner att smacka med läpparna i välbehag. USA har ett sjukvårdssystem där privata försäkringar är allt. Det har inte bara skapat ett av världens mest ojämlika vårdsystem utan också ett av de dyraste.

Muf vill gå mot amerikansk modell

Barack Obamas sjukvårdsreform "Obamacare" var en första ansats att göra vården mer jämlik. De demokratiska presidentkandidaterna Bernie Sanders och Elizabeth Warren vill nu vrida reformen ännu mer åt ett nordiskt håll, med vård efter behov – inte efter plånbok.
Här hemma vill Moderaterna snarare gå mot en amerikansk modell. För det är faktiskt omöjligt att bara avfärda Benjamin Dousas uttalande som ett valpigt gläfsande från ett ungdomsförbund. Han har blivit en för stor maktfaktor i sitt parti för det.

Dousa viftar på partiet

När Moderaterna samlades för partistämma i Västerås för några veckor sedan var det en person som hördes mer än andra – Benjamin Dousa. Det var ungdomsförbundets förslag – söndagsöppet på Systembolaget och ett minskat public service – som fick genomslag i medierna. I Aftonbladet ledares podcast Åsiktskorridoren beskrev den moderata veteranen Ulrica Schenström Dousa som "kingen på stämman".
Benjamin Dousa är svansen som viftar på hunden.
Därför bör vi ta Muf:s krav på att införa privata sjukvårdsförsäkringar på högsta allvar.

Muf är inte ensamma om att blåsa till strid om sjukvårdens finansiering. Högerns tankesmedja Timbro är inne på samma linje. Frågan kan mycket väl bli nästa stora ideologiska konflikt i svensk politik.

Första privata cancerkliniken öppnar

Redan i dag har drygt tio procent av Sveriges vuxna befolkning en privat sjukförsäkring. Ökar den andelen hotas den solidariskt finansierade välfärden i grunden. Utvecklingen är redan på väg åt det hållet. Allt medan cancerköerna växer slår Sveriges första privata cancerklinik upp dörrarna i Lund nästa år.
Den svenska borgerligheten har redan lyckats genomprivatisera själva utförandet av vården. Och så sent som i juni röstade M, C, L, KD och SD mot att införa ett vinsttak i välfärden i Sveriges riksdag.

Nu återstår kampen om vården ska finansieras gemensamt eller privat. Den får vänstern bara inte förlora.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.