Polen utnyttjar smittan till att förbjuda aborter

Restriktionerna tystar kvinnors protester

2016 myllrade en svartklädd våg av kvinnor ut på Warszawas gator. 100 000-talet demonstranter med galgar i händerna, högljudda protester mot det lagförslag som skulle beröva dem en ytterst begränsad aborträtt.

Polska kvinnor tvingades redan till desperata åtgärder. Årligen gör omkring 80 000 polska kvinnor olagliga aborter, inom landet så väl som utomlands, enligt polska kvinnorättsgrupper. Det nya lagförslaget skulle göra det straffbart att göra abort, med fängelse som följd.
Men protesterna fungerade. Världen engagerade sig i de polska kvinnornas rättigheter, människorättsorganisationerna klev in. Lagförslaget drogs tillbaka, åtminstone tillfälligt.
Nu rycker Polens regering återigen fram för att beröva polska kvinnor aborträtten. Parlamentet röstar om ett förbud av aborter för foster som kan påvisas ha fosterskador. I praktiken ett abortförbud, eftersom 98 procent av landets aborter sker av den anledningen.

Och den här gången kan inte kvinnorna strömma ut i hundratusental på gatorna. Coronapandemin har förlamat alla möjligheter till demonstrationer.

”Utnyttjar krisen”

I nuläget är abort i Polen endast tillåtet vid våldtäkt, incest, om fostret kan påvisas ha skador eller om moderns liv är i fara. Sjukvårdspersonalens vårdvägran, av abortmotståndare benämnd som “samvetsfrihet”, minskar redan den möjligheten, i ett land dominerat av katolska kyrkan. Dagen efter-piller har receptbelagts. Avtrycket märks i olagliga aborter och i aborter utomlands.

Människorättsexperter från FN har tidigare slagit larm om kvinnors situation i Polen, som förvärrats sedan regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) kom till makten 2015.
PiS har majoritet i parlamentet, och den här gången verkar det som att lagförslaget som ytterligare begränsar aborträtten går igenom.

– Det är alldeles uppenbart att den polska regeringen utnyttjar den här krisen till att klubba igenom väldigt långtgående lagförslag, säger Hans Linde, ordförande för RFSU i Sverige, till TT.

Även alla former av sexualundervisning kan förbjudas, vilket i sig skulle öka risken för oönskade graviditeter. Organisationer som arbetar för jämställdhet och för ökad kunskap om sex och samlevnad kan se sitt arbete kriminaliseras.

Protesterar där de kan

Det är ett snabbt avancerande förtryck på andra sidan Östersjön.
Domare i landets högsta domstol har tvingats i pension, massbyten av tjänstemän har skett, författningsdomare har svurits in mitt i natten. Nya medielagar har gett regeringen kontroll över de statsägda medierna. “Hbtq-fria zoner” har införts i en tredjedel av landet, där människors rättigheter diskrimineras.

“Steg för steg tar de ifrån oss vår frihet”, sa polska Jakub, vars äktenskap med maken Dawid inte erkänns, till Aftonbladet ledare.
Aborträtten och sexualundervisningen står härnäst på tur. Ironiskt nog i ett land där många svenska kvinnor på 1960- och 70-talet sökte sig för att göra abort.
Just nu protesterar polska kvinnor mot inskränkningen på det sätt de kan. I sociala medier, och med skyltar på cyklar och i bilar. Glimtar av knutna nävar i ett nerstängt land.

Sverige måste markera, EU måste markera, alla vi som har en röst måste markera.
Kampen för aborträtten är kampen för mänskliga rättigheter.