Modemiljardären borde skämmas

Går inte att leva på H&M:s skamlöner

Textilarbetare i Bangladesh.

Människor har så olika problem i livet. 2015 hamnade H&M-miljardären Stefan Persson i ett infekterat grannbråk på sitt gods i England. Perssons granne ansåg att modemogulen hotade fasanjakten med sina planer på ett nytt lyxbygge. Fasanbråket rörde ett nytt lantställe på Perssons 40 kvadratkilometer stora egendom i grevskapet Wiltshire i sydvästra England. Nu är allt löst, frid och fröjd.
De människor som befinner sig längst ner i H&M-familjens näringskedja, ledd av tronarvingen Karl-Johan Persson, har lite andra problem. Nyligen fick svenska modeföretag besök av Babul Akhter, generalsekreterare för en sammanslutning av 53 fackföreningar som organiserar textilarbetare i Bangladesh. ”Arbetarnas löner går inte att leva på”, var hans besked till H&M, Kappahl och MQ-ägare, rapporterar DN.

Demonstrerade – fick sparken

Många textilarbetare i Bangladesh har en timlön på 4,50 kronor i timmen. Minimilönen är enligt internationella beräkningar mindre än hälften av vad som går att leva på i landet. Tusentals textilarbetare som demonstrerat för högre lön har fått sparken, bara hos H&M handlar det om 2 000 arbetare.

Extrema skillnader i produktionspyramiden ger klirr i kassan. De senaste åren har svenska modeföretag ökat importen av kläder från Bangladesh med 48 procent, enligt SCB.

Jobbar 12-timmarsskift

”Arbetet med att förbättra villkoren för arbetarna går för långsamt”, säger Babul Akhter till DN. Han beskriver 10–12-timmarsskift, ett arbete som pågår 6–7 dagar i veckan.
Ursäkterna för varför det går så förtvivlat långsamt brukar stå som spön i backen. De här modeföretagen skapar ju trots allt arbetstillfällen, brukar man vilja påpeka. Man säger att man har en löpande dialog, man lägger ansvaret på underleverantörer, att det är en process som tar tid. Och det tar uppenbarligen väldigt lång tid.

De svenska modejättarna måste börja lyssna.

Undrar vilken reaktion hos kunderna som skulle kunna få Persson att hicka till och ta till krafttag?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.