MP önsketänker om atomsoporna

Kärnavfallet måste tas omhand

Kärnkraftverket i Oskarshamn.

Kraftbolagen kräver att regeringen inom en vecka fattar beslut om vad som ska hända med soporna från de svenska kärnkraftverken. Annars hotar stängda reaktorer, elbrist och ett stopp för omställningen till en klimatsmart ekonomi.

Å andra sidan vet vi att det regeringen beslutar får konsekvenser i 100 000 år. Så länge måste det radioaktiva avfallet hållas borta från människor, djur och allt annat levande. Lösningen måste hålla för nya civilisationer, andra politiska system och till och med för kommande istider.

Inget annat politiskt beslut har haft lika långtgående konsekvenser.
Det är därför kärnkraften varit den svenska politikens återkommande refräng de senaste 45 åren.

100 000 år och en vecka

En vecka och 100 000 år. Glappet mellan de båda tidsperspektiven illustrerar kanske bättre än något annat kärnkraftens problem. Ingen kan klandra miljöminister Per Bolund om han tvekar.

Regeringen vill bryta ut frågan om att utvidga det mellanlager som idag finns i Oskarshamn. Det skulle, menar Bolund, lösa de akuta problemen och vinna tid.

Kraftindustrins svar är att det inte fungerar. Politiker, också socialdemokrater, håller med. Att bygga ut mellanlagret är en del av en helhet som arbetats fram under årtionden. Tekniska lösningar, geologiska undersökningar, politiska processer och juridiska formuleringar hänger samman. Att dela upp processen betyder att alla kort kastas upp i luften.

Kärnkraftsdirektörerna säger att kraftverken stannar till jul 2023 om inte beslutet kommer i nästa vecka. Det är omöjligt att veta om det är sant. Branschföreträdare är inte alltid de pålitligaste vittnen.

Avfallet måste tas omhand

Med det sagt, kärnkraftssoporna är på riktigt. Dessutom producerar kraftverken mer avfall varje dag. Det är det bästa argumentet mot de som vill se atomkraft som framtidens energikälla. Samtidigt försvinner inte radioaktiviteten för att man stoppar huvudet i sanden och skjuter nödvändiga beslut framför sig.

Om Per Bolund inte vill vara den som fattar ett beslut kommande generationer kommer att få leva med i evighet kan vi förstå honom. Men just det ingick i jobbet när han blev miljöminister. Det visste Bolund.

Efter 40 år av utredningar, undersökningar och rapporter kan det vara dags att bestämma vad vi ska göra med våra kärnkraftssopor.

Kanske inte den här veckan, men mycket snart.


Det svenska lagret för kärnavfall är snart överfullt. Per Bolund som ansvarar för regeringens politik vill hitta en tillfällig lösning. Industrin och allt fler inom både socialdemokratin och oppositionen vill att man sätter ner foten.

Vad tycker du. Är det dags att fatta beslut om vad vi ska göra med avfallet som kommer att vara giftigt i 100 000 år?

Diskutera med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00, men det går att ställa din fråga redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    26 aug 2021

    Det fick bli sista ordet. Klockan har passerat halv tio och det är dags att fortsätta med nya ämnen. Debatten om energipolitiken, kärnkraften och avfallet lär dock fortsätta.

    Jag vill tacka alla som har skrivit och kan bara beklaga att jag inte kunnat publicera ännu fler av era inlägg.

  • Ingvar Persson
    26 aug 2021

    Det gör det faktiskt. Sedan 2014 råder ett generellt förbud mot export av kärnkraftsavfall. Men regeringen eller myndigheterna kan lämna ett tillstånd. Export löser ju dock inte problemet.

  • 26 aug 2021

    Finns det någon lag som förbjuder mellanlagring i andra länder än i Sverige tills det finns ett beslut? (Givetvis bör vi ta hand om våra egna avfall i sinom tid.)

    Marcus
  • Ingvar Persson
    26 aug 2021

    100 000 år är rätt lång tid för nästan allt. Till exempel för att skapa stabilitet i förnyelsebara energisystem.

  • 26 aug 2021

    100000 år ger rätt mycket tid till att ta fram teknik som fungerar.

    Mathias K

Följ ämnen i artikeln