Pappa Ann-Christine får fler att komma ut

Fin dokumentär om när ”gubbpappan” köpte sin första klänning

Författaren Ester Roxberg.

I dag sänds radiodokumentären ”När pappa köpte sin första klänning” i Sveriges Radio P1. Den handlar om när Ester Roxbergs pappa, som levt sitt liv som mannen Åke, till slut kom ut som Ann-Christine.

Dokumentären sändes för första gången 2020. Två år senare känns den fortfarande aktuell och välbehövd. Ester Roxberg har även skrivit en bok på samma ämne som gavs ut 2014. Filmen ”Min pappa Marianne”, i vilken Rolf Lassgård spelar Ann-Christine, är baserad på boken.

Pratar om det svåra

Dokumentären är en fin berättelse. Den varken förskönar eller överdriver svårigheterna med övergången.

Ester berättar om chocken när pappan – som hon beskriver som en 58-årig ”gubbpappa” som ”aldrig velat använda fotkräm för att det var trams” – för första gången berättade att hon var kvinna.

I radiodokumentären diskuterar Ester Roxberg sina tudelade känslor direkt med sin pappa. Hon undrar om hennes barndom var falsk. Ann-Christine svarar nej, hon spelade aldrig teater, men sörjer däremot att familjen ibland fick betala när tyngden av att undertrycka delar av sig själv pyste ut som ilska.

Resan började i Zimbabwe

De första åren av Esters liv bodde familjen i Zimbabwe. Pappan jobbade som präst genom Svenska kyrkan. I Zimbabwe är homosexualitet förbjuden. Trots det var det där Ann-Christine vågade ta de första stegen mot att bli sig själv. I Zimbabwe hittade hon en bok om den danska transkvinnan Lili Elbe, en av de första som genomgick könsbekräftande vård.

Strax därefter köpte hon sin första klänning.

Ester Roxbergs bok kom ut 2014. Det är bara ett år efter att vi i Sverige slutade med tvångssteriliseringar av transpersoner. Transpersoner blir fortfarande utsatta för hat, hot, våld och trakasserier. Organisationen Mind, som driver hjälptelefonen Självmordslinjen, har påtalat att bristen på synliga förebilder är ett problem som orsakar allvarlig psykisk ohälsa hos transpersoner.

Behövs fler synliga transpersoner

En del saker går åtminstone åt rätt håll. I Sverige har vi äntligen en transkvinna – skolminister Lina Axelsson Kihlbom – i regeringen för första gången. Artisten och influencern Tone Sekelius blev den första svenska transpersonen att tävla i Melodifestivalen förra året.

Fler personer i offentligheten börjar komma ut som transpersoner. Förhoppningsvis kan det inspirera alla som inte vågat ta steget ännu.

Dokumentären om Ann-Christine visar att det aldrig är för sent.

Följ ämnen i artikeln