Trumps nästa period kan bli värre än första

Ett nytt försök till statskupp i USA har redan börjat

På onsdag är det precis ett år sedan USA:s kongress stormades av Trumps anhängare i ett försök att genomföra en statskupp. Mobben skrek att vice president Mike Pence skulle hängas och flera människor dog. Över 150 poliser skadades, många svårt.

Nazister och andra högerextremister livesände attacken på nätet och presidenten ingrep inte förrän efter drygt tre timmar.

Reaktionerna i omvärlden var chock och en känsla av overklighet. Och även i Sverige fördömdes attacken av alla politiska grupperingar.

Utom en.

Enda undantaget var SD:s tidning Samtiden där chefredaktör Dick Erixon i dova färger framställde alla – utom våldsmännen själva – som ansvariga.
Felet låg i att den "fria debatten stryps" eller hos "vänsterkrafter i västvärlden" som står för "klimathysteri", "kränkthetskultur" och "vänsterliberal utopism som är för fri invandring, identitetspolitik och kvotering".

Och så vidare.

Dick Erixon avslutade hotfullt med en referens till den amerikanska revolutionen.

"Ska dagens makthavare gå samma öde till mötes? Det beror helt på dem själva."

I Sverige var SD:s partitidning ensam om att försvara det som hänt, men på andra sidan Atlanten hade Dick Erixon bara varit en i mängden. Lögnerna om valet och förberedelserna för en ny statskupp har blivit den nya mittfåran i det republikanska partiet.

I nästa presidentval 2024 kommer Republikanska partiet sannolikt att försöka igen, denna gång betydligt mer välorganiserat och grundligare förberett. Och de kan mycket väl lyckas.

Så, kommer vi att räkna USA som en demokrati om några år?

Frågan måste ställas, och svaret är inte längre givet.

Den stormning av Kapitolium som många trodde var slutet på Donald Trump kanske bara var början.

Forskare har börjat varna för allt fler paralleller mellan utvecklingen i Republikanerna och auktoritära partier som ungerska Fidesz, polska Lag och Rättvisa och Turkiska AKP.

– Fidesz, AKP och det republikanska partiet i USA har alla varit normala demokratiska partier. På senare år AKP och Fidesz visat bristande tilltro till demokratiska normer, genom att till exempel demonisera motståndare, uppmuntra politiskt våld och inte respektera minoriteter. De har också ”walked the talk” när de väl kommit till makten genom att erodera demokratiska institutioner och politisk frihet, säger Anna Lührmann, docent forskningsledare vid V-Dem-institutet, knutet till Göteborgs Universitet.

Under året som gått sedan stormningen av Kapitolium har Republikanerna gjort sitt bästa för att tystna ner det inträffade. Man har så gott man har kunnat försökt lägga krokben för utredningar om vad som hände och rensar istället systematiskt ut alla republikanska politiker som inte helhjärtat ställer upp bakom Trump.

Det har även börjat förekomma allt mer öppna hyllningar till Fidesz och den ungerske diktatorn Viktor Orbán.

När stora delar av den intellektuella Amerikanska högern samlades i november under konferensen National Conservatism i Florida var Ungern en av förebilderna.

– När vi ser den extremism som sprids på amerikanska universitet nu så är det värt att titta på Ungern. Orbán vågade försvara sitt land från de där idéerna. Till skillnad från många av våra ryggradslösa politiker förstår Orbán att det är själva civilisationen som står på spel, sade Rod Dreher, konservativ debattör som numera är bosatt i Budapest.

Och samtidigt med dessa politiska förskjutningar på nationell nivå pågår ett systematiskt arbete i delstaterna med att inskränka rösträtten för väljare som traditionellt röstar demokratiskt, som svarta och minoriteter.

Det handlar om att begränsa tider och platser för röstning samt skapa byråkratiska hinder kring valen så att folk ska tröttna. Men även om att begränsa möjligheten till poströstning och att ta bort oberoende funktioner för verifiering av röster och valresultat.

Efter förra valet uppmanade Donald Trump personligen de valansvariga i Georgia att "hitta" tillräckligt många röster för att han skulle vinna och på flera platser försökte republikaner helt enkelt stjäla valet och skicka republikanska elektorer till Washington trots att Joe Biden vunnit.

Att detta inte fungerade berodde på att tjänstemän och domare gjorde sitt jobb och vägra låta valresultatet manipuleras.

Hur många av dessa personer som är utbytta till nästa val vet vi inte ännu, men räkna med att Republikanerna försöker liknande trix igen. Om USA:s institutioner håller en gång till är tveksamt.

Det mesta tyder på att den republikan som i så fall återigen står i begrepp att äntra Vita huset heter Donald Trump.

Och inspirationen från Ungern är illavarslande.

Viktor Orbán har skapat en manual till hur man monterar ner demokratin inifrån. Hans recept är i grunden enkel: undergräv institutionerna.
Den ungerske diktatorn började med att undergräva medias frihet, domstolarnas oberoende, utbildningsväsendet, det civila samhället och vallagarna. Några år senare kunde han i praktiken inte avsättas eftersom valsystemet var riggat och oppositionen splittrad.

Räkna med att Donald Trump tar efter så mycket av detta som han kan.
Han kommer även med all säkerhet att återuppta sina goda relationer med Ryssland, över Europas huvud, och sitt förakt för traditionella allierade. Om han försätter angreppen på Nato återstår att se men risken är uppenbar att en Trump II-administration försvagar väst och undergräver Europas säkerhet.

Donald Trump var illa nog första gången. Men vi bör nog förbereda oss på att uppföljaren kan bli betydligt värre.

Ett år efter stormningen av Kapitolium har ett nytt försök till statskupp redan inletts.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.