Mykoplasman visar att karensen måste bort
Kristersson struntar i att sjuka tvingas arbeta
Överallt hör man dem. Hela Sverige hostar, känns det ibland som. Under hösten har många drabbats av det som kallas mykoplasma. Det är en bakterie som retar luftvägarna, med förkylningssymptom och hosta. I värsta fall leder mykoplasma till lunginflammation.
Smittan sprids i luften och det finns inget vaccin mot den.
Årets utbrott av mykoplasma är det största på länge. Enligt Socialstyrelsen har mer än dubbelt så många sökt sjukhusvård för symptomen jämfört med före pandemin. Framför allt är det ungdomar och unga vuxna som drabbas.
Sjukdomen går oftast över av sig själv, men det tar tid. Flera i min närhet har fått hög feber i dagar och dragits med en irriterande torrhosta i veckor.
Det ihärdiga hostandet väcker otäcka minnen från pandemin.
Utbrottet av mykoplasma aktualiserar frågan om karensavdraget. Vissa yrkesgrupper kan vara sjuka och jobba hemifrån, medan andra tvingas sjukskriva sig och förlorar pengar.
Karensavdraget är alltid 20 procent av den sjuklön som du beräknas få en genomsnittlig vecka. För personer som arbetar inom vården och hemtjänsten är det ofta inte bara lönen de förlorar utan också värdefullt OB-tillägg. Det kan bli tusenlappar mindre i slutet av månaden.
Karensavdraget i sjukförsäkringen är helt enkelt en klasslag.
När coronan var som värst gick det att söka ersättning för karensavdraget. Enligt Försäkringskassan var det en av de viktigaste åtgärderna för att minska smittspridningen.
Vi var många som trodde och hoppades att avdraget skulle tas bort helt efter pandemin. Det borde ju vara en av de viktigaste lärdomarna; att man ska kunna vara hemma när man är sjuk.
Det är särskilt viktigt inom vården och barnomsorgen, där personalen träffar många människor och smittor lätt sprids. Det är också yrkesgrupper där en tusenlapp mindre i månaden är mer kännbart.
I december förra året presenterades en rapport för regeringen om hur karensavdraget kan göras mer rättvist. Bland annat föreslogs ett karenstak, så att inte grupper som ofta är sjuka ska behöva drabbas så hårt. Men hittills verkar förslagen mest samla damm. Inget händer.
Det är knappast en skräll att Tidöpartierna inte prioriterar förskollärarnas och undersköterskornas väl och ve. Men det är ett svek mot de yrkesgrupper som slet hårdast under åren med coronan. Dessutom gör det att hela Sverige står sämre rustat om vi skulle råka ut för en ny pandemi.
Det verkar regeringen strunta i.