Spotifys och Ericssons Trump-fjäsk är ynkligt
Borde ångra miljonerna till ”världens farligaste man”

Historien upprepar sig. Det är känslan den fria världen upplevt under Donald Trumps första sju veckor vid makten. På kort tid har hans administration slagit sönder den amerikanska statsapparaten, infört strafftullar mot grannar och gamla allierade och tagit sin hand ifrån Ukraina.
Kamala Harris, och Hillary Clinton innan henne, varnade för att detta skulle ske med Trump som president. Men tillräckligt många vägrade tro att de talade sanning.
Tystnad sprider sig
Tidningen New York Times rapporterar att en utbredd tystnad börjat sprida sig i Washington DC. Få vågar längre öppet kritisera Trump av rädsla för konsekvenserna.
Det visar att USA har passerat gränsen till auktoritarism, säger Steven Levitsky, professor i statsvetenskap vid Harvard University. Det betyder att makten har koncentrerats till en central auktoritet, utan full demokratisk kontroll eller politisk frihet.
Sveriges tidigare statsminister, Fredrik Reinfeldt, lindar inte in det. I en intervju med SvD kallar han Donald Trump för världens i dag farligaste man.
Svenska donationer
Inför det amerikanska presidentvalet ville ”marknaden” att Trump skulle bli vald framför Harris. Den hoppades på en skjuts för den amerikanska ekonomin, med sänkta skatter och avregleringar. Att Trumps politik skulle stimulera ekonomisk tillväxt och gynna företagen.
Även svenska Ericsson och Spotify gav miljondonationer till Trumps påkostade presidentinstallation. Båda företagens etiska riktlinjer säger att de inte ska ge donationer till makthavare, men företagsledningarna gjorde så ändå.
Besluten väckte stark kritik hos fack och anställda.
Ericssons vd Börje Ekholm försvarade donationen till Trump med att företaget vill ”upprätthålla starka relationer med viktiga statliga intressenter och beslutsfattare”.
Varnar för blind lydnad
Den franska författaren Éric Vuillard gav för några år sedan ut den prisbelönta boken ”Dagordningen” (Lind & co, 2021). Det är en fascinerande historia om en verklig händelse som ägde rum den 20 februari 1933 i Berlins riksdagshus.
Adolf Hitler höll då i ett hemligt sammanträde med 24 tyska industriledare från bland annat Opel och Siemens. Syftet var att försäkra sig om näringslivets lojalitet vid ett nazistiskt maktövertagande.
Mötet slutade med att industriledarna tog fram plånböckerna och gav stora bidrag till det nazistiska partiet som var i ekonomisk kris. I utbyte lovades de ekonomisk stabilitet och ett beslutsamt samhälle.
”Och om nazistpartiet får majoritet”, tillade Hermann Göring på mötet, ”blir detta valet det sista på tio år eller rentav på hundra år”.
Éric Vuillard varnar med boken för den blinda lydnaden. Spotifys och Ericssons vd:ar borde läsa ”Dagordningen.” Den påminner om att det värsta fortfarande går att undvika.
