Morgan Johansson har haft fel i 18 år

Utred narkotikapolitiken ordentligt

Morgan Johansson borde inte vara nöjd med att Sverige har den högsta narkotikadödligheten i EU.

För 18 år sedan sa den nyblivna hälsoministern Morgan Johansson (S): ”Om tio år är Sverige narkotikafritt”. Hans taktik var att låta den restriktiva narkotikapolitiken ligga kvar. I dag är Morgan Johansson justitieminister, och beskriver den svenska narkotikapolitiken som framgångsrik. Han ser ingen anledning till att utvärdera lagstiftningen. Samtidigt har Sverige den högsta narkotikadödligheten i EU.

Sist jag skrev om frågan var i somras, då låg vi fortfarande på en stabil andraplats. Vi vet inte exakt varför dödligheten är så stor just i Sverige – problemet är att ingen vill ta reda på det.

Regeringen gav visserligen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att hitta lösningar. Myndigheten föreslog att bland annat se över narkotikastrafflagen och förbudet mot eget bruk av narkotika. Men Morgan Johansson står fast vid att narkotikapolitiken är så bra att ingen utredning behövs. En inställning som gjort oss sämst i EU.

En del hävdar att det beror på att ”vi är så bra på att mäta”, men även om det vore sant hamnar vi på en bottenplacering. Omvärlden har länge sett på svensk narkotikapolitik som extrem, och klumpar ofta ihop oss med Rysslands Tuffa Tag-politik. FN kritiserar oss för de höga straffen och uteblivna vårdinsatser.

Beroendeforskare i Sverige är kritiska till de stora resurserna polisen lägger på att jaga urinprov, när det inte har någon bevisad effekt för att komma åt missbruk. Samtidigt visar Brottsförebyggande rådet att kriminaliseringen lett till att polisen jagar unga för ringa narkotikabrott, medan grövre narkotikabrottslighet fått allt mindre uppmärksamhet.

Förslaget som kommer från Folkhälsomyndigheten är att utreda kriminaliseringens effekter. Det borde inte vara kontroversiellt, när FN och UNAIDS förespråkar just en avkriminalisering. Detta innebär inte att marknaden för narkotikabrott ska vara laglig, kanske till en del liberalers stora sorg. Det handlar snarare om att du inte riskerar att lagföras för det egna bruket av narkotika, om du i själva verket behöver vård. Det här menar många skulle minska tröskeln att söka hjälp, få vård och berätta om sitt beroende.

De som vill se över de senaste decenniernas politik är varken haschrökande tonåringar eller gängkriminella, även om vissa vill få det att låta så. Det handlar om en stor mängd forskare, läkare, myndigheter och internationella organ. En ordentlig utvärdering av narkotikapolitiken är allt som efterfrågas. Det borde inte avskräcka våra politiker, särskilt inte de som annars gärna skickar iväg jobbiga frågor på långa utredningar.

Det verkligt skrämmande är att regeringen tror att de kan fortsätta på samma dödliga spår som lett till dagens situation, men få ett annat resultat. Eller så vet Morgan Johansson precis vad en utredning skulle komma fram till - och han gillar inte slutsatserna.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.