Sänkta löner gör landet fattigare

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor menar att man alltid kan jobba sig upp från en låg ingångslön.

Aftonbladets debattsida konstaterade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor häromdagen lite troskyldigt att: ”den som får ett jobb med låg ingångslön kommer inte alltid att befinna sig där om han eller hon inte vill”.

Inte ”vill”? Kanske tänker Busch Thor på sitt eget yrkesliv.

Liberalernas partiordförande Jan Björklund framhåller i alla fall sig själv som exempel. Som tonåring städade han sporthallen i Skene. Det har minsann ­inte hindrat honom i hans marsch mot samhällstoppen, låter Björklund förstå.

Alla kan dock inte bli partiledare.

För väldigt många, inte minst kvinnor, blir det lågavlönade jobbet ingen språngbräda. Det blir starten på ett yrkesliv av deltidsarbete och en lön som knappt går att leva på.

Förvärrar situationen

Samtidigt är många faktiskt överkvalificerade för sitt arbete. Det gäller alla, men enligt statistiken särskilt personer som invandrat. Systemet med tillfälliga uppehållstillstånd kommer att förvärra situationen.

Om människor, oavsett om de är ­födda här eller i något annat land, fick utvecklas, utbildas och kanske gå vidare i ­stället för att tvingas sänka sina löner skulle ­arbetsplatser bli bättre, Sverige rikare och det skulle finnas fler jobb att söka.

Här finns ett väldigt fält för reformer.

Ta tillvara på kompetensen

I stället för borgerlighetens mer eller mindre hemsnickrade lönesänknings­planer borde vi tala om framsteg. Det ­gäller att ta tillvara och utveckla den kompetens och förmåga som människor har.

Vänsterns svar på lönesänknings­kraven borde vara ett ständigt kunskapslyft i hela samhället.

Men då kan förstås debatten inte få fastna i borgerliga partiledares person­liga erfarenheter, hemslöjdade lönesänkningsförslag eller nya breda lönesub­ventioner för servicetjänster till medelklassen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.