Vare sig världen eller ekonomin tål olja

Priskollapsen kräver politik för klimat och jobb

Priset på amerikansk WTI-olja har rasat. Det kommer få konsekvenser för hela världsekonomin.

Än har vi inte sett slutet av historiska händelser i coronakrisens spår, men under måndagen skedde det senaste: oljepriset, specifikt på den amerikanska WTI-oljan, rasade genom marken. I skrivande stund kostar ett fat olja minus 40 dollar. Man måste alltså betala för att bli av med sin olja, vilket i praktiken innebär att ett glas vatten just nu är dyrare än ett fat amerikansk råolja.

Det har aldrig tidigare skett, men likväl har världen heller aldrig tidigare stängt ned på det sätt coronaviruset tvingat länder att göra. Efterfrågan på olja har närmast utraderats, vilket i sig kommer spä på världens ekonomiska kris.

Putin, Trump och saudi

Världsekonomin har i modern tid alltid hängt på en skör tråd, och där är oljan en nyckelfaktor. Oljepriset kan få världsledare att både resa sig till och falla från makten. Putin, till exempel, har byggt stora delar av sin maktbas på det höga ryska oljepriset. Den saudiska staten är i princip helt byggd på oljemiljarder. Om det amerikanska prisraset håller i sig kan man räkna med att det också kommer påverka Donald Trump.

Inga av dessa namn eller diktaturer är något man vill att hela världsekonomin ska vila på. För att inte tala om klimatet.

Historisk möjlighet

Systemet måste bytas ut och oljan fasas ut. Nu när priset sjunker kan det gå åt motsatt håll. Syftet är trots allt att öka efterfrågan igen, och för företag och branscher kan det locka att välja oljan framför numera dyrare förnyelsebar energi.

Här krävs därför politik. Världsledare kan nämligen ta chansen och för första gången rejält kroka varandra i arm mot oljeindustrin. Coronakrisen har historiskt förödande effekter, men möjligheterna och vägvalen till framtiden kan också bli historiska. Att raskt investera mer i förnyelsebar energi, också som ett sätt att minska arbetslösheten, vore ett stort steg på vägen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.