Och Kristerssons kärnkraft står still

Finlands nya reaktor är världens åttonde dyraste byggnad

Kristersson säger att kränrkaften är planerbar. Men det stämmer faktiskt inte.

En gång för länge sedan, för hela tre år sedan, så var klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) inte det största fanet av kärnkraft. Men då var hon inte minister, utan ordförande för Liberalernas ungdomsförbund (LUF).

2019 tyckte Pourmokhtari att hennes partiledare, Nyamko Sabuni, fokuserade för mycket på kärnkraft.

Pourmokhtari beskrev det som att Liberalerna hade kärnkraftstourettes.

Sen blev det valrörelsen 2022. Och det enda Pourmokhtari twittrade om kopplat till klimatet var kärnkraften – och hur den var den stora lösningen på klimat- och energifrågan. Samma retorik ekade från Moderaterna, Kristedemokraterna och Sverigedemokraterna.

Riskerna

Huruvida nya kärnkraftsreaktorer, som ligger allra minst tio år fram i tiden, är lösningen på dagens utmaningar är en diskussion för en annan text.

Men vi borde faktiskt fördjupa oss i de stora utmaningar som kommer i att förlita sig så blint på en så pass riskabel energikälla som kärnkraft är. I synnerhet eftersom både Ringhals och Oskarshamn har råkat ut för flera problem – så kallade oförutsedda händelser – under hösten och vintern.

Med tanke på att regeringen nu ska föra en ansvarsfull energipolitik, är det på tiden att vi talar öppet om de risker som finns med kärnkraften.

Och det faktum att energislaget inte alltid är så planerbart, vilket Ulf Kristersson gärna vill hävda.

Där är Frankrike ett strålande exempel. I det baguette-ätande landet var i början av december endast hälften av landets 56 kärnkraftverk i gång.

En av anledningarna är att reaktorerna behöver genomgå underhåll, men också för att oförutsedda skador skett på reaktorerna.

Dyr kärnkraft

Det här har gjort att Frankrike nu fått återstarta ett kolkraftverk som stängdes ner i mars.

Konstigt ändå. En sådan planerbar energikälla som kärnkraft borde väl kunna planera runt oförutsägbarhet?

Nåväl. Frankrikes reaktorer har ändå några år på nacken, så nybyggda reaktorer borde väl stå sig bättre?

Nej, inte nödvändigtvis.

Där kan vi titta på vårt grannland Finland som byggt ny kärnkraft. Det är världens åttonde dyraste byggnad och har tagit tjugo år att bygga.

Trots att tidsplanen sa något annat.

Inte roligt i krig

En annan oförutsedd händelse som är svår att planera för är krig. Exempelvis Putins krig i Ukraina – som har gjort att Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja blivit en global angelägenhet.

Det är inte kul att ha kärnkraft, som kräver konstant övervakning, mitt i ett brinnande krig.

Ett krig som sällan följer regler eller schema.

Det finns mycket att säga om kärnkraften, precis som det finns mycket att säga om alla energislag. Men att konstant upprepa att kärnkraften är planerbar är att ljuga.

Precis som att vinden inte alltid blåser – även om den blåser väldigt mycket till havs – går det inte att planera verkligheten i minsta detalj.

Inte ens Kristerssons planerbara kärnkraft.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.