Demirok tar kampen mot ”vita arga män”

För Lööfs efterträdare är kampen mot SD ”existentiell”

Muharrem Demiroks nya ordförandeskap för Centerpartiet kan vara början på ett fördjupad rödgrönt sammarbete.

I går tackade Annie Lööf för sig. Sannolikt är det en rätt tilltufsad partiledare som kastat in handduken.

Att vara borgerlighetens enda motkraft till Sverigedemokraterna har haft ett oerhört högt pris. Under Almedalsveckan förra året höll det på att kosta Annie Lööf livet. Hon lämnar också ett parti där besvikelsen efter valresultatet i höstas är utbredd.

Linköpingspolitikern Muharrem Demirok tar nu över uppdraget som partiordförande i en rätt brant uppförsbacke.

Retade upp SD:s trollarmé

Det är tur att han har varit med om politiskt stormväder förut. Och det är inte bara de senaste veckornas skriverier om hans misshandelsdomar från ungdomen som Demirok verkar har ridit igenom.

Han har också varit utsatt för ett omfattande Twitter-drev efter att ha ledsnat på mängden kommentar på temat att han ”förstört Sverige och borde åka hem”.

Demirok, som både är muslim och medlem i Svenska kyrkan, skrev på Twitter att han var trött på privilegierade vita män som skriver rena osanningar och sedan känner sig kränkta när de blir motsagda. Tweeten plockades upp av SD-knutna alternativmedier och trollarméer mobiliserades.

Den obehagliga erfarenheten stärkte hans uppfattning om att en regering inte ska vara beroende av SD. Det är ett parti "som aktivt driver att muslimer inte är svenska och att islam är en fara för samhället", har han sagt i en intervju med Dagens Samhälle.

"Så länge det partiet får ett inflytande kommer jag att behöva leva med en oro, inte bara för mig själv, utan också för mina barn. Det blir, utöver det ideologiska, också existentiellt".

Röda linjen ligger fast

Centerpartiets röda linje mot SD lär alltså ligga fast även efter Annie Lööfs utträde.

Men frågan är vad den nya partiledaren kommer att förändra.

I Linköping har Demirok styrt tillsammans med M, KD och L och på riksplanet drömmer han om att åter bilda en borgerlig alliansregering. Men i nuläget lär det stanna vid en dröm.

Lovande för de rödgröna

Demirok har även sagt att Centerpartiet bör ändra sin syn på marknadsskolan. Till skillnad från Lööf beskriver han sig som socialliberal och lyfter fram ökad jämlikhet som ett viktigt politiskt mål. För Magdalena Andersson borde det låta lovande.

Många har framhävt Muharrem Demiroks förmåga att lyssna in och ha ett inkluderande ledarskap. Förhoppningsvis kan partiledarbytet i Centerpartiet betyda början på ett fördjupat rödgrönt samarbete.

Vad kan partiledarbytet betyda för Centerpartiet och regeringsfrågan?

Jonna Sima chattade tidigare med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    3 feb 2023

    Nu måste jag tyvärr avrunda. Ber återigen om ursäkt för att chatten kom igång sent idag. Bättre lycka nästa gång.

    Önskar alla läsare en trevlig helg! /Jonna

  • 3 feb 2023

    hoppas du har rätt jonna.

    sen en annan tanke skulle SD minska rejält så kanske vi är tillbaka till det gamla socialistiskt mot borgerligt.

    jag är rätt övertygad att nu när SD visar sitt rätta kommer de falla rejält , sen vore bra om de block som är störst av de socialistiska eller borgerliga styr . Sen bör S också driva en mer jämlikhets och välfärds politik och eftersom demirrok vill ha en borgerlig regering så kanske man från S ej ska hoppas för mycket på C men det är ett splittrat parti.

    skulle vara bra och bäst om S,v,mp får egen majoritet och liberalerna åker ur riksdagen.

    sosse75

    Liberalerna ligger ju åter en bra bit under spärren i de senaste mätningarna. Johan Pehrson har inte direkt gjort något avtryck som arbetsmarknadsminister än, så det ser väl inte så ljust ut för partiet. Men tror inte S ska hoppad för mycket på att L åker ur riksdagen nästa gång. Det gör nämligen sällan svenska riksdagspartier.

    Jonna Sima
  • 3 feb 2023

    Hur är nya Centerns inställning till V?

    Större acceptans för V gentemot SD?

    Peter Börjesson

    Det låter tyvärr inte direkt så än så länge. Förutom att Demirok mer tydligt säger att han är öppen för att tala med alla partier. Förhoppningsvis kan han se att Centerpartiet får igenom mer politik om man också lyckas hitta ett alternativ till den sittande regeringen.

    Jonna Sima
  • 3 feb 2023

    Annie Lööf sa i efterhand att hon ångrar att hon inte gick Nooshi Dadgostar till mötes när det gällde att stoppa marknadshyrorna. Kan vi äntligen få bort vinstdrivande marknadsskolor med denne man, månntro?

    Kerstin Samuelsson

    Vi håller tummarna! Och att han samtidigt lockar över fler högerväljare till Centerpartiet. Det behövs om det ska bli ett regeringsskifte 2026 – så vi bland annat får reformera marknadsskolan.

    Jonna Sima
  • 3 feb 2023

    Han har ju ett dubbelt medborgarskap, det har inget med hans släktingar att göra, varför vinkla frågan så för?

    Hur vore det om en person med ryskt medborgarskap blir minister med ansvar för vår militär?

    Johnny Mannbrink

    För att han har en släkting som jobbar nära Erdogan-regimen. Det har varit en omdiskuterad fråga.

    Angående dubbelt medborgarskap är det över 800 000 svenskar som har det. Demirok har en turkisk far och en svensk mor. Det är inte jättekonstigt att han har dubbelt medborgarsskap, och ser sig som muslim men ändå är medlem i Svenska kyrkan. Så är det i många av dagens svenska familjer.

    Däremot kan det bli problematiskt att vara toppolitiker och medborgare i ett land som är fientligt mot Sverige, som Turkiet visat på sistone. Så Demirok har nog tagit rätt beslut.

    Men Ebba Busch har ju också dubbelt medborgarskap (svensk-norskt) och där har inte samma diskussion väckts.

    Jonna Sima