Nästa regering kan ge oss Kristersson-räntor

Riksbankens höjning är nog bara början

Stefan Ingves höjer räntan .

Riksbankschefen Stefan Ingves tänker inte försvinna från sitt jobb på något diskret sätt. Ekonomer och experter har visserligen spekulerat i en rekordhöjning av styrräntan, men en hel procentenhet är ändå mer än de flesta har gissat.

Dessutom tror Riksbanken att inflationen, och räntan, kommer att fortsätta uppåt. Prognosen talar om högre ränta både 2023 och 2024.

Riksbanksdirektörerna hoppas att räntehöjningarna ska bromsa prisökningarna. När det blir dyrare att låna pengar har vi mindre att handla för, och då kan inte priserna fortsätta att stiga.

Avtalsrörelsen blir rörig

Problemet är att svenska räntor inte hjälper mot gasbristen i Tyskland eller mot skenande kostnaderna för el. Och i vinter ska fack och arbetsgivare förhandla om löner och villkor för över två miljoner anställda.

Det är klart att det kommer att bli rörigt.

En högre ränta kommer att slå mot vanliga människor. Det gäller inte minst unga som lånat pengar för att köpa en lägenhet eller ett hus. Det är inte bara elräkningen som slår i taket. Det gör också kraven från banken.

Plötsligt gäller inte längre kalkylen för det som ofta är livets största affär.

Hårdast drabbas förstås de som redan har de minsta marginalerna.

Slår mot företagen

Räntan kommer också att slå mot företag. Kostnaderna har redan ökat. Nu blir det dessutom dyrare att låna pengar för att investera eller bygga.

Dessutom är den svenska riksbanken inte ensam. Räntorna stiger snabbt i alla länder vi handlar med.

Om riksbanksdirektörerna tar i för mycket blir det tvärstopp i svensk ekonomi. Då talar vi om konkurser och arbetslöshet.

Samtidigt kan inte priserna fortsätta att stiga. Också inflation drabbar de fattigaste hårdast. Ensamstående föräldrar som inte längre har råd att handla vinterkläder till barnen. Fattiga pensionärer som inte har pengar till mat.

Politikerna måste göra sitt

Det kan inte bara vara Riksbankens ansvar att hålla nere priserna. Politikerna måste också göra sin del, och där har Sverige ett problem.

Ulf Kristersson håller just nu på att sondera möjligheten att bilda en regering. En stötesten är att partierna han vill stödja sig på har lovat sina väljare olika saker.

Själv vill moderatledaren som alltid sänka skatter. Samtidigt kräver Sverigedemokraterna att a-kassan ska ligga kvar och Kristdemokraterna att biståndet inte ska sänkas. Ska vi döma av historien kommer alla att få som de vill och underskotten att stiga. Då tvingas Riksbanken höja räntan ännu mer.

Det kommer att bli ännu dyrare att vara svensk, som Ebba Busch brukar säga.

Det har Sverige inte råd med. Riksbanksdirektörerna avgör inte hur det ska gå för den svenska ekonomin. Det gör faktiskt kvartetten Åkesson, Kristersson, Busch och Pehrson.