Fler måste få sitt första jobb

Inramningen kunde inte ha gjorts mer dramatisk, i alla fall inte på den trygga LO-borgen. En hastigt sammankallad presskonferens, liveutsändning på nätet och en manstark delegation med några av LO-förbundens tyngsta ledare på podiet.

– Vi har nu på morgonen beslutat att lämna över en likalydande förhandlingsframställan till 33 olika motparter, inledde LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-förbunden vill förhandla om förslaget till utbildningsjobb som lanserades i mars. I korthet innebär det arbetslösa ska kunna kombinera arbete med utbildning samtidigt som priset för arbetsgivaren hålls nere.

Rekordlåg arbetslöshet

Mest handlar det om hur nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden.
Arbetsförmedlingen rapporterar rekordlåg arbetslöshet på 3,9 procent för personer som är födda i Sverige. För människor som fötts i ett annat land är arbetslösheten däremot 22 procent.

Dessutom råder det stor brist på arbetskraft, i alla fall på arbetskraft med rätt kvalifikationer.

Det måste bli lättare att komma in på arbetsmarknaden. Det är en av det svenska samhällets viktigaste utmaningar.

Ändå, hur kan en förhandlingsframställan om ett sex månader gammalt förslag förtjäna att ramas in av en pressträff med fyra förbundsordföranden och LO-chefen själv?

Egentligen handlar kanske frågan om två olika saker.

Å ena sidan har vi de praktiska utmaningarna på arbetsmarknaden.
Det är inte okomplicerat. Utbildningsjobb eller vad man nu väljer att kalla det måste fungera i verkligheten, samtidigt som de inte får pressa ner lönerna, skapa återvändsgränder eller osund konkurrens.

Vem har makten

Den andra frågan är vem som ska ha makten över lönebildning och anställningsvillkor, arbetsmarknadens parter eller politikerna?

Svenskt Näringsliv har tidigare nobbat LO:s förhandlingsinviter. Nu ger alltså LO-styrelsen Carola Lemne och de andra direktörerna en knäpp på näsan. I stället vänder man sig direkt till Svenskt Näringslivs uppdragsgivare.

Och Carola Lemne har inget annat val än att nicka gillande.

Framför allt försöker Karl-Petter Thorwaldsson försöker sätta krokben för de borgerliga partierna som hotat med politiska lönelagar i ett försök att tvinga fram låglönejobb.

Om LO får i gång förhandlingarna rundas både Svenskt Näringsliv och de borgerliga lönesänkaraktivisterna. Det skulle vara bra för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Och förhoppningsvis kan det dessutom leda till att det verkligen blir lättare att komma in på den svenska arbetsmarknaden.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.