Martin Luther King ekar när Greta talar

Kräver förändring – och är förändringen

Greta Thunberg talade i Berlin två dagar före valet om att klimatomställningen måste skyndas på: "Vi vill ha förändring. Vi kräver förändring. Och vi är förändringen!".

Greta Thunberg är ute på tågrälsen igen. Första stoppet var Berlin, nästa Milano och den pågående Youth4Climate-konferensen.

Efter att ha legat lågt med klimatdemonstrerandet under pandemin är det nog många som undrat om det skulle gå att väcka liv i den väldiga rörelse hon satt igång. Att protesterna fortfarande behövs och att de brådskar är det ingen tvekan om.

Världens ekonomier har bromsat in de senaste 1,5 åren, men koldioxidutsläppen inte gjort det. 2020 var koldioxidhalten i atmosfären rekordhög och året blev också rekordvarmt med extremväder världen över som följd.

Kräver förändring

Talet som Greta Thunberg höll före valdagen i Tyskland förra söndagen sa det mesta. Tusentals tyskar hade kommit för att lyssna på klimatfrågans främsta talesperson utanför tyska riksdagshuset. "Vi vill ha förändring. Vi kräver förändring. Och vi är förändringen!", avslutade Greta Thunberg sitt starkt Martin Luther King-framsynta anförande där hon kritiserade världens makthavare för att ha gett upp om 1,5-gradersmålet i Parisavtalet.

Tyskland är en av historiens värsta klimatbovar, konstaterade Thunberg, och tillade att inte ett enda av de tyska partierna driver den radikala politik som krisen kräver.

De tyska väljarna verkar ändå ha tyckt att miljöpartiet De Gröna är bra nog. Partiet blev valets stora vinnare och kommer sannolikt att bilda en så kallad "trafikljusregering" med Socialdemokraterna och Liberalerna.

Sverige behöver en ”Greta-effekt”

I Tyskland talar man om en "Greta-effekt" i valresultatet. Klimatkrisen blev valrörelsens kanske största fråga och den visar också på en generationsklyfta i väljarkåren. Bland unga blev De Gröna största parti, medan det blev näst minst bland 70-plusväljarna. Samma tendens är tydlig världen över, det är de unga som ser sin framtid hotad av extremväder och klimatförändringar. Dessvärre sitter de inte på makten, åtminstone inte än.

Coronapandemin har visat samhällens förmåga att ställa om snabbt vid en verklig kris. Av någon anledning har klimatförändringarna inte behandlats som en sådan, trots att larmklockorna dånar och vi befinner oss mitt i det sjätte massutdöendet. Art efter art försvinner i en allt snabbare takt.

Det är uppenbart att vi behöver se fler Greta-effekter världen över. Klimatkrisen måste hanteras likt en pandemi och samla världens resurser för att helt enkelt rädda vår överlevnad.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.