Ge polisen chans att hacka gängen

Politikerna trasslade in sig i FRA-debatten

Uppdaterad 2021-06-08 | Publicerad 2021-03-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Idag väcks åtal mot ett 30-tal medlemmar i Vårbynätverket, som med brutala metoder försökt få kontroll över narkotikahandeln i delar av Stockholm. Orsaken är att polisen fick tillgång till gängets interna meddelanden efter att fransk polis hackat Encrochat, ett krypterat system för datakommunikation populärt i maffiakretsar.

Resultaten är svindlande. I Sverige sitter 250 misstänka gängkriminella häktade och ett 30-tal kriminella grupper har tryckts tillbaka, enligt uppgifter i DN.

Encrochat servrar fanns i Roubaix i norra Frankrike och systemet byggde på att användarna fick speciella krypterade telefoner som kunde användas för att i klartext planera mord, narkotikaaffärer och kommunicera med andra kriminella. Den franska polisen lyckades placera en trojan, alltså ett spionprogram, i en falsk uppdatering som gick ut till telefonerna. Sedan kunde de i realtid följa hur Europas brottslingar kommunicerade med varandra.

För många mord

Enligt DN var Sverige först inte tilltänkta som samarbetspartner, men man upptäckte alldeles för många planerade mord i Sverige. Så även svensk polis bjöds in i samarbetet.

I hela 74 dagar lyckades polisens spanare avlyssna Encrochat innan de upptäcktes och systemet släcktes ner. Under denna tid hann de avvärja fler mord och samla på sig stora mängder bevis. Sannolikt är hackningen av Encrochat en av de största framgångarna i Europas historia mot den grova organiserade brottsligheten.

Sverige ska vara glada för att vi fick vara med och få tillgång till uppgifterna, enligt vår lagstiftning är det som den franska polisen gjorde inte tillåtet.

Politiker livrädda

Det kan låta märkligt men orsaken till detta går delvis att spåra till den så kallade FRA-debatten för nästan 15 år sedan. Den gången ville FRA använda modern teknik och behövde därför nya befogenheter för att spionera på Ryssland. Det utlöste en bred diskussion om avvägningen mellan säkerhet och integritet som landade i en kompromiss i riksdagen.

Men en bieffekt var att politikerna blev livrädda för att ge myndigheterna mer befogenheter på detta område. Inte förrän inrikesminister Mikael Damberg drev igenom så kallad Hemlig dataavläsning 1 april 2020 har polisen börjat få de befogenheter som behövs i kapprustningen med gängen.

Historien om Encrochat visar dock att detta inte räcker. Svensk polis bör också få möjlighet och förmåga att göra det som fransk politik och Europol just lyckats med.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    23 mars 2021

    Tack för dagens chatt. Ha en trevlig dag :-)

  • 23 mars 2021

    Jobbar själv inom polisen och som alltid ligger de kriminella i framkant och steget före när det gäller stora pengar och ofta med hjälp av korrumperade politiker och poliser som i vissa länder ser detta som sin chans till stora ekonomiska vinningar.

    Ett jättestort problem när poliser läcker information så klart.

    Daniel

    Jag tror samhället behöver ta tillbaka kontrollen över detta. Vad de gör i andra länder har vi ju svårt att göra något åt men vi borde inte behöva ha det så här.

    Anders Lindberg
  • 23 mars 2021

    Hade varit roligt att se alla kommentarer som kommer in och se vilka ni väljer ut.. De flestakommentarer nivisar upp tar in verkar leva efter "har man inget att dölja så behöver man inte sin integritet alls", vilket jag ställer mig tveksam till att det vore gemene mans åsikt på integritet.

    -

    Jag tror "gemene man" tycker lite olika. För femton år sedan under bråken om FRA och Ipred var nog opinionen mer skeptisk. Nu är folk nog mest trötta på skjutningar och sprängningar, särskilt när oskyldiga drabbats.

    Det är nog lite som kameraövervakning. Förr var det kontroversiellt, nu vill alla ha övervakningskameror mot ungdomsråd, otrygga centrummiljöer och brott.

    Så jag tror det har ändrats ganska mycket på 15 år.

    Anders Lindberg
  • 23 mars 2021

    Hmm... undrar vad högern ska gnälla på nu då? ”Bröööl, brääääk... Men det är ju fransmännens förtjänst!”

    Den förhärskande tankegången är ju att regeringen misslyckats och att brottsligheten ökar.

    Det här är ju det enskilt största genombrottet mot den organiserade brottsligheten. Socialdemokraterna borde basunera ut detta i alla tänkbara medier.

    T-A

    Vi har ju inte sett resultaten av Hemlig dataavläsning än, men jag gissar att det kommer att bli en positiv överraskning när de redovisas. Systemet har inte varit på plats ett år än.

    Men att borgerligheten misslyckats med detta under så många år sticker säkert i ögonen.

    Detta är Dambergs förtjänst, det är han som argumenterade igenom det. Så det blir ju intressant att se om det håller vad det utlovat.

    Anders Lindberg
  • 23 mars 2021

    Det är uppenbart att polisen inte hängt med i den digitala utvecklingen. 80-talets buggade telefonlinjer är ett minne blott.

    Självklart måste den personliga integriteten vägas in i detta, men vi måste även kunna avvärja den grova organiserade brottsligheten. Problemet att lösa blir således att tillse att avlyssningen går rätt till; borde väl lättast åstadkommas med en tillsynsmyndighet?

    (Jag tror inte att det räcker med att vi litar på polisen...)

    T-A

    Tillsyn är viktigt och att det finns ett rättssäkert system för att besluta mot vilka mål man får använda sådana här metoder.

    Pratar vi om Encrochat, alltså ett system designat för kriminella, borde beslutet vara enkelt. I andra fall blir det sannolikt knivigare.

    Men det behövs noga reglerade processer för tillstånd, kontroll och uppföljning.

    Anders Lindberg