Kol och olja är ett hot mot din pension

Fossil energi tillhör gårdagen

Oljepump i Texas

Mycket av våra pensionspengar är investerade i kol- och oljebranschen. Bara de statliga AP-fonderna har 16 miljarder kronor i de största företagen i den fossila energibranschen.

Mest äger 7:e AP-fonden där premiepensionspengarna för fem miljoner svenskar är samlade. Fonden har över 11 miljarder kronor investerade i kol- och oljeindustrin. Bland aktierna finns brittiska BP och amerikanska Chevron.

Alla utom de riktiga foliehattarna vet att konsumtionen av fossil energi är den viktigaste motorn bakom uppvärmningen av jorden. Nästan alla förstår också att om inget görs kommer klimatförändringarna att få förödande effekter, inte bara för människan utan för livet som sådant.

Dramatiska åtgärder

Ska världen ha en chans att nå Parisavtalets mål om ett tak för temperaturhöjningen på 1,5 grader krävs det dramatiska och snabba åtgärder. Det kommer att betyda andra konsumtionsvanor och nya sätt att producera. Men det viktigaste är att det måste betyda en avveckling av de fossila energikällorna.

I veckan deklarerade det internationella energiorganet IEA att alla nyinvesteringar i utvinning av olja och kol borde stoppas genast.

I SVT förklarade chefen för den 7:e AP-fonden, Richard Gröttheim, att investeringarna är viktiga för att åstadkomma förändring. Med sitt ägande ska svenska pensionssparare läxa upp oljebolag som BP, Chevron eller Occidental petroleum och få dem att bidra till en hållbar omställning.

Den scenen skulle man vilja se.

Direktörerna på 7:e AP-fonden kan i alla fall inte anklagas för låg självkänsla.

Skärpta regler

Nu tänker finansmarknadsminister Åsa Lindhagen skärpa reglerna så att alla AP-fonder ska inrikta sig på hållbara investeringar.

Det är faktiskt inte bara en fråga om klimatet eller utsläpp av koldioxid. Att investera pensionärernas pengar i kol eller olja är att ta väldigt stora risker för framtiden.

Just nu pågår en enorm omställning av svensk industri. Stålindustrin är en av de branscher som kommit längst. Här ska den 1000 år gamla metoden att framställa järn med hjälp av kol för första gången ersättas med teknik som reducerar utsläppen till nära noll.

Med tanke på att stålproduktionen ensam står för 10 procent av Sveriges utsläpp är det ingen liten sak.

Industrin ställer om

Gruvorna och stålverken är dessutom inte ensamma. Runt om i den svenska industrin investeras nu i processer som drastiskt ska minska klimatpåverkan.
I grunden handlar det om en affärsmässig kalkyl. Företagen vet att det måste bli dyrare att släppa ut klimatgaser. De vet att den som kan arbeta hållbart är den som kommer att klara sig.

Ungefär det sa för övrigt Finansinspektionens chef Erik Thedéen när han för två månader sedan uppmanade bankerna att räkna klimatpåverkan som en risk i sina lånekalkyler.

Det måste naturligtvis också pensionsfonderna göra. Vilken nytta får vi som pensionärer av pengar som investerats i branscher som måste krympa om vi ska ha en chans att rädda planeten?

Även utan ministerns pekpinnar gör nog Göttheim och de andra klokt i att sälja oljeaktierna medan det finns någon som vill köpa. Dessutom behövs pengarna på närmare håll. Den svenska industrin ska som sagt ställa om.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.