Danmark vinner på obekväm stämning

Metoo-debatten har fått ny kraft

Programledaren Sofie Linde.

Man vill ju inte skapa dålig stämning. Men nog gick det ett sus genom publiken när danska programledaren Sofie Linde från scenen återgav den mäktiga tv-chefens hot på jullunchen. Greppet om hennes arm, då när hon var 18 år och helt färsk i mediebranschen.

”Om du inte följer med ut och suger min kuk så ska jag fucking förstöra din karriär. Jag ska förstöra dig.”

Än mer obekväm blev stämningen när Sofie Linde muntert påtalade att mannen hon nekade förmodligen bevittnade hennes tal. Kanske på plats där den 26 augusti, i salongen för danska humorgalan ”Comedy Galla”, som hon var värd för.

Men hennes berättelse skavde nog redan innan hos en och annan mediechef i församlingen. Som att hon försökt förhandla till sig hälften av den lön som hennes kollega Thomas Blachman har i ”X-factor”.

Hälften. Men fått nej.

Glitter, konfetti, och ett tal som spridits långt utanför landets gränser. Om inte förr, så är nu metoo-debatten i Danmark definitivt igång.

Förnekar problemet

Metoorörelsen i världen tog avstamp med anklagelserna mot nu fängelsedömda filmproducenten Harvey Weinstein 2017. Metoo i Sverige kan nog sägas ha startat med anklagelserna mot TV4:s dåvarande programledare Martin Timell, där han senare friades i rätten, och med Cissi Wallins utpekande av Aftonbladets dåvarande skribent Fredrik Virtanen, där hon senare fälldes för grovt förtal. I Danmark, liksom här, började det med branscherna i blickfånget. De kända namnen, smutsen bakom glamouren. Mediebranschen, filmvärlden, teatern, litteraturens finrum, den heliga graalen Svenska Akademien.

Interna storbråk rasade även i Danska akademien. Danska tidningen Journalisten avslöjade nyligen omfattande sexuella trakasserier på tidningen Ekstra Bladet; tafs, verbala trakasserier och en ”extremt sexualiserad kultur”. Över 700 kvinnor skrev under mot sexism i danska mediebranschen. Flera chefer nekar ändå envist till att problemet existerar.

Samma mothugg, samma mönster här som där. ”Får man inte ens säga att en kvinna är snygg längre?”, ”Gör inte dig själv till offer!”.

”Förändrat samtalsklimat”

I Sverige skedde flera pressetiska övertramp, ibland med förskräckliga följder. Det var en bister lärdom.

Men uppropen gällde samtidigt mängder av branscher. Tystnaden bröts, fackförbunden skärpte upp riktlinjer, utbildningar genomfördes, Sverige fick en ny samtyckeslag som redan haft effekt och som gårexport.

Fokus blir ändå gärna på uthängningarna, på de enskilda fallen. Därför går det att skicka en hälsning till Danmark, med en glimt av hopp. Den kommer via sex förtroendevalda i IF Metall, som skrev i Dagens Arbete om de insatser som genomförts och skiftet de ser.

"Vi menar att det i dag på industrigolvet finns ett förändrat samtalsklimat och nya verktyg att bättre hantera trakasserier och övergrepp”, skriver de.

För så kan det också gå, om man vågar skapa obekväm stämning.

Följ ämnen i artikeln