Mejla

Jonna Sima

Tegnell lyssnade inte på arbetarna

FHM borde lära sig göra en klassanalys

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Tegnell och FHM verkade tagna på sängen när viruset spreds på äldreboenden och i områden med stor trångboddhet.
Anders Tegnell och FHM verkade tagna på sängen när viruset spreds på äldreboenden och i områden med stor trångboddhet.

LEDARE

Vi är mitt inne i en stormande andravåg i coronapandemin. Redan går det att konstatera att mycket borde ha gjorts annorlunda. Regionerna saknade krisberedskap, vården led av personalbrist och informationen för hur man skulle skydda sig mot viruset gick inte fram till alla i tid.

Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell sa tidigt i våras att vi måste skydda våra äldre. Men riktlinjer för hur de skulle skyddas saknades inledningsvis. När viruset drog fram genom våra socialt utsatta och trångbodda områden verkade det som att FHM blev tagna på sängen. Samhällets arbetare, utlandsfödda och äldre har inte riktigt funnits med i kalkylen kring social distansering och hemarbete.

Klass och kön spelade roll

Klass och kön är två röda trådar i rapporten "Att stå längst fram" som Lisa Pelling från Arena Idé, där hon utvärderar fackförbundet Kommunals krishantering under coronavåren. Det är stark och upprörande läsning.
På seminariet i anslutning till rapporten säger Lisa Pelling att hon gick in i arbetet med en känsla av ilska: Varför hade inte Kommunal, som organiserar en halv miljon arbetare varav en majoritet är kvinnor, larmat mer och tidigare?

– Men så läser jag, och då ser jag att ni har gjort enkät på enkät på enkät, säger Pelling och konstaterar att larmrapporterna från medlemmarna inte blev hörsammade av kommunerna, regeringen eller Folkhälsomyndigheten.
Regeringen och FHM hade regelbunden kontakt med Sveriges Kommuner och Landsting, det vill säga arbetsgivarna till personal inom vård, skola och omsorg. Men inte med facken. Trots det är det tack vare fackens – och främst skyddsombudens – arbete som vi alla har att tacka för att smittspridningen trots allt inte blev värre.

Köpte egna cyklop

I rapporten beskrivs hur det är facken som drivit på för att personalen på äldreboenden ska få skyddsutrustning, att de främre dörrarna på bussarna ska stängas och att skyddombudsstopp införts när skydd saknats.

FHM:s och arbetsgivarnas handfallenhet fick arbetare att ta saken i egna händer. De gjorde förkläden av sopsäckar, munskydd av kaffefilter och köpte egna cyklop i brist på professionell utrustning.

Coronapandemin har tydligt visat att den svenska arbetsmiljölagstiftningen måste ses över. Människor som får samhället att fungera ska inte utsättas för livsfara i en pandemi. Men Folkhälsomyndigheten borde också få ett kompetenslyft. Den svenska strategins avsaknad av klassanalys har kostat liv och hälsa alldeles i onödan.

Chatta med Jonna Sima om hanteringen av coronapandemin klockan 09:00. Du kan skicka in dina frågor redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Klass blev en dödsfälla under coronapandemin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Äldrevård

Sjukvård

Folkhälsomyndigheten

Krisberedskap

Coronaviruset

Anders Tegnell

Regeringen