Mejla

Zina Al-Dewany

Svenonius sprider fake news om NKS

Nya Karolinska är dyrast men inte bäst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: CAROLINA BYRMO

LEDARE

VARFÖR GLÄDS INTE REGERINGEN ÅT KAROLINSKA? dundrar Irene Svenonius (M) i stora bokstäver från sitt Instagramkonto.

Magasinet Newsweek publicerade nyligen en lista som rankar sjukhus. USA toppar listan, och på plats nummer sju kommer Karolinska Universitetssjukhuset. Men det betyder inte att Karolinska är världens sjunde bästa sjukhus, inte ens enligt de som tagit fram listan.

Ändå skryter Svenonius med att Karolinska är ”världens sjunde bästa sjukhus”, sen kritiserar hon statsministern.

”Regeringens tystnad är dock öronbedövande. När tillsätter Stefan Löfven en statlig utredning om framgångssagan Karolinska så att lärdomarna sprids till fler?”.

Tror att regeringen retas

Svenonius tror att regeringen är tyst bara för att reta henne. Så är det sannolikt inte. Inga jämförelser ska göras mellan länder, det står tydligt. I Sverige kommer siffrorna över vad patienterna tycker inte från officiella källor – utan från Google.

En annan del av undersökningen tar hänsyn till ”Key Performance Indicator”, KPI. Statistiken kommer från Sveriges kommuner och Regioner. På hemsidan vardenisiffror.se, Newsweeks enda källa, står det att det är ”regionens och sjukvårdens företrädare som har de bästa förutsättningarna att tolka och utvärdera de egna utfallen”. Menar de sjukhuschefer och regionpolitiker?

Fyra mått används

Fyra mått användes i Sverige - väntetid på akuten för patienter över 19 år, samt för patienter över 80 år, dödlighet 28 dagar efter en stroke eller en hjärtattack med sjukhusvård. Statistiken tar inte hänsyn till att Stockholm har den yngsta och friskaste befolkningen i landet. Och när vårdpersonal från olika länder får sätta betyg på oss går de ofta efter rykten, något Karolinska vårdar väl. Här är vården så högspecialiserad att det utan tvekan finns kompetens i världsklass, problemet är inte personalen.

Problemet är att NKS är världens dyraste sjukhus. Att konsulter har tuggat i sig miljarder utan att vi vet var de tagit vägen. Och skandalerna rimmar illa med ett högteknologiskt sjukhus. Som när nödlarmen slutade fungera och personal fick använda visselpipor. Som när en läcka upptäckes i avloppsledningen i steriliseringsförrådet. Eller när strumpor upphandlades för 6000 kronor paret av privata Onemed.

Det är sådant som Svenonius bör svara för, i stället för att skryta om placeringen i en amerikansk låtsaslista.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenonius skyller bara på alla andra

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Svenonius

Newsweek

NKS, Nya Karolinska Solna