Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Putin fick den perfekta presenten av Orbán

Öppnar dörren för ryska agenter

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin.

Risken för ryska sabotageattacker i Sverige har ökat, enligt Säkerhetspolisen. Myndigheten gick ut med varningen igår och gör analysen att det framför allt beror på stödet till Ukraina. Det största hotet riktas mot försvarsindustrin.

De senaste två åren har EU utvisat omkring 700 ryska diplomater, varav i princip alla bedöms ha varit underrättelseofficerare. Vladimir Putin har alltså förlorat en stor del av den utsända arbetsstyrkan, samtidigt som motiven för sabotage och spioneri ökat i och med det fullskaliga kriget och EU-ländernas stöd till Ukraina.

Ungerns visumregler

Men det finns fortfarande vägar in i EU för den ryska underrättelsetjänsten. Det största hålet i nätet är Ungern.

I somras införde den ungerska regeringen nya visumregler för bland annat ryska medborgare. De kan nu få visum anpassade för ”säsongsarbetare” – utan några som helst säkerhetskontroller. Det är en öppen kanal från Ryssland, rakt in i Ungern och vidare till övriga EU-länder.

Ungern sätter hela Europas säkerhet på spel. Det har lett till storbråk. EU-kommissionen har bett Viktor Orbán och hans regering om en förklaring, och tunga europeiska politiker har krävt att Ungern utesluts från den fria rörligheten i Schengenområdet. Men Ungern har inte backat.

Flera attacker

Riskerna är ofantliga. Ryska underrättelseofficerare kan enkelt ta sig in i EU för att hämta information, stötta andra som förbereder sabotage, smuggla in vapen och sprängmedel eller organisera attacker.

För tio år sedan exploderade en ammunitionsdepå i Tjeckien. År 2021 efterlyste tjeckiska polisen två ryska agenter misstänkta för sabotaget – samma personer som brittiska underrättelsetjänsten beskyllt för mordförsöken på Sergej och Julia Skripal i Salisbury 2018.

I juni tidigare i år startade ryska agenter en brand i en försvarsindustriell fabrik i Berlin, i syfte att störa leveranser av vapen och ammunition till Ukraina. Får två veckor sedan spärrades två militärbaser nära Kölns flygplats av på grund av ett misstänkt sabotage av vattenledningarna. Och den 22 augusti skickades stora delar av personalen hem från Natos flygbas i tyska Geilenkirchen, efter uppgifter om en förestående allvarlig rysk sabotageattack.

Även i Sverige

Det råder inga tvivel om att Ryssland har motiv och resurser för hybridkrigföring och sabotage mot EU. Nu har Ungern gett dem möjligheten.

Generalsekreteraren för Säkerhets- och försvarsföretagen, Robert Limmergård, säger till SVT att deras medlemmar märker av det ökade hotet genom bland annat intrångsförsök och drönarflygningar. De efterfrågar ökade resurser till myndigheterna, så att dessa kan dela med sig av information och samverka med företagen.

Det kan vara något för Elisabeth Svantesson att fundera över när hon och resten av Tidöpartierna knåpar ihop höstbudgeten.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Följ ämnen i artikeln