SD:s drömland inför slavlöner

Protester på Budapests gator

Protesterna mot Viktor Orbàns regering började den 12 december i Budapest.

Först kom de för att diskriminera judarna, men de höjde inte sina röster, för de var inte judar. Sedan kom de för att stoppa flyktingarna, men de höjde inte sina röster, för de var inte flyktingar. Men när de kom för att försämra för arbetarna höjde ungrarna sina röster.

Bättre sent än aldrig.

Under en veckas tid har människor protesterat mot Viktor Orbàns regering i Ungern.
Det som fått ut människor i minusgrader på Budapests gator är den nya "slavlagen" som ger arbetsgivare rätt att beordra 400 timmar i övertid. Alltså en dags extra arbete – i veckan.
För första gången har en politisk reform väckt liv i något som i alla fall liknar en gemensam proteströrelse.

Demokratin har varit under attack ända sedan Viktor Orbàn tillträdde som premiärminister 2010.

Med auktoritära metoder har hans högerextrema parti Fidesz begränsat oppositionens möjligheter att agera politiskt, politiserat domstolen, censurerat konsten, lagt ned genusutbildningar och stängt oberoende medier.

Landet var först med att sätta taggtråd vid gränsen mitt under den brinnande flyktingkrisen 2015.

SD:s föregångsland

Ledande Sverigedemokrater lyfter ofta fram Ungern som ett föregångsland. Partisekreteraren Richard Jomshof har beklagat sig över att svenska medier inte fungerar som medierna i Ungern "än".

Jimmie Åkesson har i en intervju sagt att han föredrar Viktor Orbàn framför Angela Merkel. När Kent Ekeroth sparkades från partiet i våras flyttade han till Ungern och hyllade att landet inte tar emot några flyktingar.
På plats sedan ett par år finns den före detta SD-toppen Erik Almqvist som emigrerade till Ungern efter "järnrörsskandalen".
Vad det är som lockar sverigedemokrater till Ungern är inte svårt att förstå.

Liberal motröst tystad

Rasismen har blivit den ungerska regeringens livsluft. Flyktingar beskrivs som inkräktare och ett överhängande hot, trots att landet är stängt och vägrar acceptera EU:s flyktingöverenskommelser. Den ungerskamerikanska finansmannen och filantropen George Soros används ständigt som en avskräckande symbol för liberala värden och allt av ondo.
Nyligen tvingades det Soros-fiansierade Centraleuropeiska universitetet i Budapest att flytta till Wien på grund av den politiskt ohållbara situationen i Ungern. Universitetet har kommit att få rollen som en liberal motröst till Viktor Orbáns regering.

Nu är även den tystad.

Attack mot arbetsrätten

Den senaste veckans protester väcker därför hopp långt utanför Ungerns gränser. Men det var inte rasismen eller den fria pressens död som fick folket att gå ut på gatorna. Inte förrän Orbàn attackerade arbetsrätten har ett motstånd i bredare väljargrupper mobiliserats.
Och samtidigt sitter sverigedemokrater i Sveriges riksdag och önskar en ungersk samhällsutveckling även här.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.