Varför försöker S lura funktionshindrade?

Höj bostadstillägget för de med sjukersättning

Regeringen höjer bostadstillägget, men inte för funktionshindrade med sjukersättning.

Att vara funktionsnedsatt är en fattigdomsfälla.

Vittnesmålen om det är många. Organisationen Funktionsrätt Sverige berättar exempelvis om anhöriga som i princip står för försörjningen för att vardagen ska gå ihop.

Och det är inte alls särskilt konstigt.

Den som erhåller sjuk- eller aktivitetsersättning får ungefär 10 000 kronor i månaden som ska betala det dyrare boende som många funktionshindrade har, färdtjänstresor, mat på dagverksamhet, telefon, bredband, mediciner och övriga levnadskostnader. Till det kommer habiliteringsersättning på några tio om dagen om man deltar vid daglig verksamhet och så bostadstillägg.

Färre beviljas ersättning

Trots den enorma kritiken som mötte regeringen efter assistanshaveriet fortsätter regeringen att sparka på funktionsnedsatta. Att fyra av fem av de som ansöker om assistans får avslag på sin ansökan idag räcker uppenbarligen inte för regeringen. Nu har det också blivit svårare för funktionsnedsatta att få sjuk- och aktivitetsersättning. Trots att det i vissa fall handlar om människor som aldrig kommer kunna ingå på den ordinarie arbetsmarknaden.

Vad som händer när dessa människor nekas sjuk- och aktivitetsersättning från staten är att de istället hänvisas till socialbidrag, eller som det numera heter, försörjningsstöd. En grymhet som är obegriplig, inte minst när den administreras av en socialdemokratisk regering.

Det här är dock del av en konsekvent linje från regeringens sida där allt mer av kostnaderna för funktionshinderspolitiken skjuts över på kommunerna. Långsiktigt betyder det att likvärdighet ifråga om funktionsnedsattas levnadsvillkor går förlorad i Sverige. För när kommunerna får bära kostnaderna blir det också de kommunala ekonomiska musklerna och prioriteringarna i respektive kommun som styr förutsättningarna.

Nästa slag från regeringen

Nu tar regeringen nästa steg i slaget mot de funktionsnedsatta och deras anhöriga. Regeringens höjning av bostadstillägget kommer nämligen inte omfatta de med sjukersättning. Om detta var Dagens Arena först att rapportera.

Idag är maxnivån på bostadstillägget 5 560 kronor i månaden. Den 1 januari 2020 kommer nivån höjas till 6 540 kronor. För landets pensionärer. Däremot inte för funktionsnedsatta med sjuk- eller aktivitetsersättning, trots att bostadstillägget tidigare legat på samma nivå för dessa grupper.

Det är direkt stötande. Inte minst givet att den genomsnittliga inkomsten med hel sjukersättning är 10 900 kronor före skatt och den genomsnittliga pensionen är 17 800 kronor. Dessutom betalar de med sjukersättning 50 procent mer i skatt än de med inkomst eller pension på samma nivå. Jobbskatteavdraget omfattar nämligen inte de med sjukersättning.

Slag mot tilliten

Funktionsnedsattas villkor är en fråga om vilket Sverige vi ska vara. Vad regeringen säger till svenskarna, alla svenskar, genom funktionshinderspolitiken är att det inte går att lita på samhället.

Det är ett besked som legitimerar Leif Östlings fråga om vad fan vi får för pengarna.

För om inte ens samhällets mest utsatta, de som behöver stat, landsting och kommuner för att överhuvud taget överleva kan få hjälpen de behöver, hur ska någon av oss då över huvud taget kunna lita på samhällets skyddsnät?

Vad svenskarna till skillnad från regeringen begriper är att livet och oerhört skört och kan förändras på ett ögonblick.

En fallolycka, hjärntumör, stroke eller att barnet du väntat föds med speciella förutsättningar kan förändra livet för alltid.

Att vara frisk, arbetsför och klara sig själv är ett privilegium. Inte en självklarhet. Det här vet regeringen egentligen. Annika Strandhäll uttryckte det till och med när regeringen höjde bostadstillägget 2018 och harmoniserade nivån på tillägget för pensionärer och människor med sjukersättning:

”Oavsett vilken vändning livet tar ska du kunna känna en ekonomisk trygghet, inte ha en tillvaro med en ständig klump i magen över hur livet ska gå ihop.”

Den tanken måste regeringen hålla fast vid och höja bostadstillägget även för de med sjukersättning.

Allt annat är faktiskt orimligt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.