I Trumps USA blir en fotograf blind

Protesterna för George Floyd – sköts med gummikulor

“En uppdatering: jag är permanent blind på mitt vänstra öga, och läkarna vägrar låta mig gå tillbaka till arbetet på sex veckor” skrev frilansfotografen, aktivisten och författaren Linda Tirado på Twitter i lördags.
När hon dokumenterade protesterna i Minneapolis på fredagsnatten besköts hon med gummikulor av polisen.

Det är ett av flera rapporterade fall av våld mot journalister så här långt under protesterna. Expressens journalist Nina Svanberg träffades av en gummikula under natten mot lördagen när hon bevakade demonstrationer i samma stad.

– Jag kände hur det bara smällde till i höften och jag föll till marken, säger hon till Aftonbladet.

Det är en form av våld vi är vana att se i auktoritära regimer som Venezuela, där press- och yttrandefriheten attackeras från alla håll. Förloppet i USA är nu så snabbt, att många knappt hinner reagera över det oerhörda.

CNN-journalisten Omar Jimenez greps i direktsändning samma dag.

Minst fem döda

Oroligheterna eskalerade under helgen, och protesterna efter 46-årige George Floyds brutala död pågår nu i minst 75 städer. Byggnader har satts i brand, fredliga manifestationer med tiotusentals deltagare har varvats med rena kravaller i städer som Minneapolis, Atlanta och Seattle. Hårda sammandrabbningar har skett mellan demonstranter och poliser. Minst fem personer har dött, rapporterar The New York Times.

Det är historiska dagar i USA, ett framvällande ursinne över generationers erfarenheter av diskriminering, segregering och rasism. Siffrorna talar sitt tydliga språk: av 1000 afroamerikanska pojkar och män, kommer en att dö av polisvåld.

Afroamerikaner är överrepresenterade bland coronaoffren i den pågående pandemin, där socioekonomiska faktorer gör brutalt avtryck.

“I can’t breathe” och “Black lives matter” vrålar demonstranterna.

Målas upp som ”folkets fiende”

Journalistens uppdrag är att dokumentera och rapportera om det som pågår. Redaktionsledning och journalister gör riskbedömningar, med noggranna avvägningar. I sådana ingår inte att i ett demokratiskt land – med starkt konstitutionellt skydd för press- och yttrandefrihet – utsättas för grovt våld av polisen.

Men i tre års tid har USA:s president utmålat amerikanska medier som lögnare, fake news. I så väl tal som tweets har Donald Trump kallat media “folkets fiende”. Kanske förstår inte den forna realitystjärnan och fastighetsmagnaten vilken fara han försätter journalisterna i. Kanske gör han det. För vad skickar det för signaler till den beväpnade allmänheten, till den amerikanska polisen? Hur ska polisen bemöta “folkets fiende”?

Under helgen fick Donald Trump uppsöka Vita husets bunker, när våldsamheterna utanför presidentbostaden eskalerade. I det slutna rummet borde han ha stannat upp och reflekterat över läget.
I "The land of the free" har ännu en obeväpnad afroamerikansk man dödats av polis på öppen gata. Fotografen som försökte dokumentera protesterna miste synen på ena ögat.