Vad krävs för att företagen ska ta ansvar?

Dags att bry sig om arbetares rättigheter

Företaget Zara får skarp kritik för dåliga arbetsförhållanden

Klädjätten Zara har fått skarp kritik de senaste åren. Syriska flyktingbarn arbetat i deras fabriker i Turkiet och företaget har en enorm klimatpåverkan. Man har också fått kritik för att ha tagit mönster från inhemsk befolkning i Mexiko för att tjäna pengar. Men företaget verkar fortfarande inte vilja ta sitt ansvar. Den senaste kritiken mot klädkedjan handlar om hur arbetsförhållandena ser ut i butikerna.

Otrevliga kassörer och personal som nästintill misshandlar kläderna när de viker dem har blivit en mycket spridd meme på sociala medier. Många kreatörer har gjort videor och bilder som vittnar om hur Zaras personal är otrevliga och ohjälpsamma. Videorna är roliga och många känner igen sig. Men det är kanske inte så konstigt att personalen är otrevlig om man tittar på de senaste uppgifterna om Zara. Hur trevlig kan man egentligen vara när man håller på att svimma av värmeslag?

Anmälan till Arbetsmiljöverket

Ett skyddsombud har lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket om Zara-butiken i Göteborg. En ur personalen svimmade i provhytten då det var för varmt. Andra anställda har fått panikångestattacker och gråtit i omklädningsrummen. Rapport efter rapport verkar vittna om att arbetsförhållandena inte är bra inom företaget.

För några veckor sedan skrev bland andra Zara och H&M under ett nytt säkerhetsavtal. Det ska skydda arbetare i Bangladesh som syr deras kläder. Avtalet kommer som en följd efter skandalen 2013 i Rana Plaza, fabriken där många kedjor hade sina arbetare. Säkerhetsavtalet är välkomnat och kommer förhoppningsvis innebära en förändring för arbetarna som syr kläderna. Även om utvecklingen kan tyckas skrida fram i snigelfart tycks det i alla fall finnas en vilja att förbättra arbetsförhållandena för arbetarna i fabrikerna. Men när det kommer till personalen i butikerna saknas det fortfarande en plan för förbättring.

Ny lagstiftning för mänskliga rättigheter

Den nya lagstiftningen om att företag ska följa mänskliga rättigheter i sina leverantörskedjor kan kanske råda bot på problemen som finns i leverantörskedjan Men ska det verkligen behövas en lag för att dessa företag ska sätta människors välbefinnande före vinstintressen? I Sverige finns det ju lagar som ska skydda anställda Ändå ser vi hur företaget struntar fullständigt i sina anställdas arbetsvillkor.

Om varken frivilliga insatser eller lagstiftning gör att man bryr sig tillräckligt för att göra en förändring måste man fråga sig vad som finns kvar som påtryckning för förändring?

Det är dags för Zara och andra klädföretag att inse att deras vinster görs på deras arbetares bekostnad. Och att göra något åt det, på riktigt.