Ledare

Skamlöst hyckleri om de nya restriktionerna

Kan inte alltid sanktionera restriktioner för att vården är överbelastad

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets ledare Annie Lööf.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets ledare Annie Lööf.

LEDARE

Om de flesta var överens om nyttan med restriktioner sist, är det andra tongångar nu. Annie Lööf (C) är kritisk till restriktionerna, det är även Nyamko Sabuni (L). Behövs verkligen restriktioner, med högre vaccinationsgrad och färre inläggningar på intensiven? Det frågar sig borgerliga politiker. Men är det någon som minns början av pandemin?

Hård kritik riktades mot regeringen och Stefan Löfven för att han inte gjorde tillräckligt. Även om han gjorde rätt sak så var han alltid för sent ute, i alla fall om man frågar oppositionen. Lööf ville se tuffare reserestriktioner och Sabuni tyckte inte att regeringen gjorde tillräckligt för att följa coronastrategin.

Inget duger

Ulf Kristersson (M) menade att man skulle vara snabbare med pandemilagstiftningen och Ebba Busch (KD) sade att regeringen "med berått mod" tillät en högre smittspridning. Vad som än gjordes var det inte tillräckligt.

Nu vill Liberalerna att vaccinpassen ska bli fler och restriktionerna färre. Dessutom vill Nyamko Sabuni försöka stoppa pandemilagstiftningen. Centerpartiet är också kritiskt till restriktionerna, och är inne på samma linje som L.

Det finns anledning till att vara kritisk mot restriktionerna. När statminister Magdalena Andersson (S) hänvisar till att vården är överbelastad på grund av annat än covid-19, och att kurvorna ska ner för influensa och RS-virus, så har vi ett problem. Det går inte att sanktionera restriktioner i all evighet, bara för att vården är överbelastad. Men vad vill oppositionen göra?

Styr sjukvården

Inte något av högerns partier har krävt att sjukvården ska byggas ut, att villkoren för personal ska förbättras eller att besparingar på akutsjukhusen ska tas bort. Tvärtom strösslar staten pengar på de högerstyrda regionerna medan de går med miljardöverskott. Samtidigt sägs personal upp och besparingarna står kvar.

I dag har Sverige en bottenplacering när det gäller sjukhussängar per capita.

Det går att ifrågasätta restriktionerna. Men när den kommer från högern så är det inget annat än hyckleri. Det går inte att spara in på, och privatisera sönder vården, och samtidigt tro att den är rustad för ännu en våg av covid-19. Har man valt en underfinansierad vård, då får man faktiskt inte klaga på de bittra konsekvenserna.

Chatta med Zina Al-Dewany om dagens ledare klockan 09:00. Du kan skicka in dina frågor eller inspel redan nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Partiledardebatten blev ett superspridarevent

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyamko Sabuni

Annie Lööf

Covid-19

Vård & omsorg

Magdalena Andersson