Mejla

Susanna Kierkegaard

Sverigedemokraterna gör precis det som Putin vill

EU:s svaghet är inte brist på taggtråd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson åkte förra året rest till gränsen mellan Turkiet och Grekland och delade ut flygblad om att Sverige inte kan ta emot fler asylansökande. Nu tycker SD att EU har för mesiga tag mot flyktingkatastrofen vid gränsen till Polen.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson åkte förra året rest till gränsen mellan Turkiet och Grekland och delade ut flygblad om att Sverige inte kan ta emot fler asylansökande. Nu tycker SD att EU har för mesiga tag mot flyktingkatastrofen vid gränsen till Polen.

LEDARE

Luta dig tillbaka ett ögonblick i fåtöljen. Du är diktator. Låt oss säga i Belarus, kanske Ryssland, välj själv. Det viktiga är att du ska sänka Europa. Dina verktyg? En grupp desperata flyktingar i jakt på meningsfulla liv, ett EU utan gemensam migrationspolitik – och ett gäng svenska ledarskribenter.

I skrivande stund befinner sig runt 2000 migranter i Belarus vid gränsen mot Polen. Bakom sig har de belarusisk militär, framför sig 12 000 polska gränsvakter. De är fast utan mat och vatten i minusgrader. Flera har frusit ihjäl. Polska regeringen låter varken journalister, hjälporganisationer eller EU:s gränspolis Frontex komma i närheten.

Allt tyder på att situationen är ett försök från Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko att i samverkan med Vladimir Putin destabilisera EU.

Ledarskribenter i nästan samtliga stora svenska tidningar kallar det hybridkrigföring. Trots det gör ingen av dem en ordentlig analys av attackens mål. Slutsatsen är alltid att migranterna är brickor i ett spel – trist att de fryser ihjäl, men EU får inte vika sig.

Dansk taggtrådsgåva

För en månad sedan skickade Danmarks socialdemokratiska regering 15 kilometer rakbladsprydd taggtråd som en gåva till Litauens regering, den rullades snabbt ut längs gränsen mot Belarus. Är det europeisk solidaritet?

Tillåt mig att beskriva en lyckad hybridattack. Du är diktator igen. Du skickar flyktingar till polska gränsen och håller kvar dem där med våld. Situationen drar i gång en debatt inom EU. Tonläget är högt, flyktingkrisen 2015 är fortfarande ett öppet sår och man har ännu inte fått till ett system för gemensamt mottagande.

Vid första anblick verkar attacken vara det som sker vid den yttre gränsen. Men i själva verket är hybridkrigföringens mål och dess farligaste konsekvens den interna splittringen.

Det är inte bara flyktingarna som är brickor i spelet – vi riskerar alla att bli en del av vapnet.

SD springer Putins ärenden

Skribenter ropar kris för att få klick, makthavare vill inte verka mesiga, populistiska politiker tar sin chans. När Sverigedemokraterna kräver EU-kommissionär Ylva Johanssons avgång gör de exakt det Lukasjenko och Putin hoppats på.

Den bästa säkerhetsåtgärden för att skydda EU mot framtida angrepp vore att skapa gemensamma system för säkert mottagande och omfördelning av flyktingar. Då kan vi svara med enighet, släppa in migranterna och pröva deras asylskäl individuellt på ett rättssäkert sätt. Men EU är inte i närheten av en sådan lösning i dag.
Vår svaghet är inte brist på taggtråd. EU kan inte krossas av ett par tusen migranter. Av eskalerande interna konflikter och spänningar däremot? Nu är du något på spåren, diktatorn.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Regeringen tänker som neandertalare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Frontex

Belarus

EU

Vladimir Putin

Aleksandr Lukasjenko