Ynkligt att vi inte kan hjälpa krigsskadade från Ukraina

Sommarens vårdkris blottar systemfelen

Irene Svenonius (M) var på plats när Karolinska sjukhuset tog emot krigsskadade ukrainska soldater i juni. Nu krisar vården igen.

När kriget inleddes i februari, startade en europeisk samordning av sjukvårdsplatser. Hittills har man evakuerat 1100 ukrainska patienter, rapporterar DN.

Sverige har tagit emot 23 patienter, framför allt cancersjuka och personer med krigsskador. Karin Moscicki på Region Östergötland samordnar fördelningen av patienterna. Hon tycker att regionerna samarbetat bra.

Men de senaste veckorna har vården blivit otroligt belastad, och fått tacka nej till patienter. En anledning är att covidfallen återigen ökar. Men bakom ligger djupare problem.

Vårdkrisens vittnen

I november 2019 varslades tusentals anställda inom Region Stockholm. Då bildade en grupp vårdanställda Sjukvårdsuppropet, som samlar in anonyma vittnesmål om hur patientsäkerheten brister.

Gruppen har sammanställt och gett spridning åt hundratals nödrop. Vittnesmålen visar hur politikers felprioriteringar och besparingar drabbar sköra och sjuka patienter hårt.

Häromdagen spred Sjukvårdsuppropet ett vittnesmål från en sjuksköterska på Danderyds sjukhus som ansvarade för 60 akutpatienter samtidigt:

”Många av dessa är allvarligt sjuka och i akut behov av handläggning. Jag har inte en chans att hinna ikapp. Katastrofalt bemanningsläge och noll vårdplatser.”

Borgerlig experimentverkstad

Vården styrs av regionerna. De flesta svenskar bor i en borgerligt styrd region. Under sexton långa år har Region Stockholm varit skyltfönstret för vad Moderaterna vill med sjukvården.

Svensk sjukvård är en experimentverkstad för privatiseringar och marknadslösningar. Allt mer pengar går till aktieägare och administration. Allt mindre går till att vårda sjuka.

Under pandemin öste regeringen pengar på regionerna, men många av dem med Stockholm i spetsen har valt att lägga dem på hög. Samtidigt som finansregionrådet Irene Svenonius (M) gnällt på att Stockholm inte fått ännu mer pengar.

Systemfel

Vården var i kris långt innan pandemin, men den har blottat flera av systemfelen. Som att man planerar utan marginaler och gjort sig beroende av bemanningspersonal för att täcka personalbehoven.

När något händer som rubbar balansen, litar man till att den anställda personalen ska ställa upp. Om det inte räcker ställs planerade operationer in och patienterna får ta smällen.

Under sommarens vårdkris kan vi inte ta emot några enstaka skadade från krigets Ukraina. Sverige borde ha en starkare välfärd än så.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.