Idén är att bebisar ska lämnas i boxar

Högern är kreativ när aborträtten tas bort

Abortklinik på gränsen till Texas.

Den första "Baby Moses"-lagen antogs 1999. Det var efter att mödrar börjat lämna nyfödda barn i soptunnor och containrar i delstaten Texas i USA.

Lagen möjliggjorde en fristad för att anonymt lämna bebisar till utbildad personal. Men det som började som ett initiativ för att undvika de värsta fallen av när barn far illa, har nu blivit ett alternativ till aborter.

Resultatet av många års urholkande av aborträtten har lett till att fler kvinnor lämnar bort nyfödda barn, något många konservativa ser som en vinst. Det finns särskilda baby-boxar dit nyfödda kan lämnas anonymt. Ungefär som en brevlåda. På andra sidan tar någon emot barnet. Ett fenomen som har blivit allt vanligare.

I stället för abort

I USA rev högsta domstolen nyligen upp den grundlagsskyddade rätten till abort. Nu kan läkare och kvinnor få fängelse för att utföra aborter. I en del fall kan det vara olagligt att ens skjutsa en kvinna till en abortklinik. Även om det är en taxichaufför.

Men det finns många problem med baby-boxar. Man vet ingenting om modern, och hur frivilligt barnet lämnas bort. Man vet heller inte om det beror på att abort blivit praktiskt taget omöjligt att genomföra. I USA ser konservativa det som en vinst att adoptera bort barnet framför att tillåta kvinnan bestämma över sin egen kropp.

Utvecklingen mot stränga abortlagar har inte skett över en natt. Det börjar med enskilda konservativa som ifrågasätter det som ska vara en självklar rättighet. Så normaliseras till slut abortmotståndet och något ingen trodde skulle hända är plötsligt verklighet.

Motstånd i Sverige

Är vi inte varliga i Sverige så kan abortmotståndarna snart få mer makt. De är inte många, men de finns redan i politiken. Här får partier som Kristdemokraterna problem. Samtidigt som kända partiföreträdare lovar att aborträtten inte är hotad, ser deras partikamrater annorlunda på saken.

– Partiet har en nollvision mot abort och säger uttryckligen i sitt medicinskt-etiska program allt sedan Alf Svenssons dagar att en abort innebär att ett liv släcks, sa en av KD:s riksdagsledamöter, Lennart Sacrédeus.

Samtidigt har flera KD-företrädare kopplingar till abortmotståndarna i Ja till livet, och är öppna med sin kritik av aborträtten. Här behöver Ebba Busch markera tydligt. Är sådana åsikter verkligen välkomna i partiet?

Eller så kan hon chansa, och lämna det till väljarna.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.