Äggflationen är visst ditt ansvar Svantesson

Du lovade sänkt pris på diesel, varför inte på mat?

Elisabeth Svantesson (M)

Förra året pratade vi mycket om ”krympflation”.

Samtidigt som förpackningarna i affären krympte så steg priset. Plötsligt vägde ett kaffepaket inte ett halvt kilo utan 450 gram, eller i vissa fall bara 425.

Även glassar, chipspåsar och juiceflaskor krympte i snabb takt. Meningen var väl att vi inte skulle upptäcka det.

Är kaffet slut nu igen? Nåja, vi köper fler kaffepaket nästa gång.

Samtidigt har matjättarna tagit ut osannolika belopp i vinst, utdelningar och bonus till viktiga matdirektörer.

”Äggflation”

I år pratar vi om ett annat ännu ett nytt ord istället – ”äggflation”.

Själva ordet kommer från den amerikanska börsjätten Nasdaq. Att just priset på ägg skenar beror på många saker. Ukraina var en stor äggexportör till EU och priser på foder och energi har ökat. När priserna stiger någonstans så tar alla i hela livsmedelskedjan chansen att höja.

Eftersom den svenska marknaden nästan helt domineras av de tre jättarna ICA, Coop och Axfood så kan de bevara sina vinstmarginaler och vältra över hela kostnaden på konsumenterna.

På nationalekonomiska kallas en sådan marknad som domineras av få aktörer ett ”oligopol”.

Brödköer

Förra veckan krävde Vänsterpartiet att Elisabeth Svantesson ska göra något åt priserna. Högern svarade med att prata om Sovjet och brödköer. Marknaden skulle minsann lösa detta.

Men den svenska oligopolmarknaden för mat är ett fullständigt misslyckande. På en fungerande marknad hade vinstmarginalerna pressats ner så att producenter, mellanhänder och konsumenter delat på kostnaden. Kanske hade några mellanhänder dumpats. Men inte i Sverige.

Elisabeth Svantesson vägrar ingripa. Regeringen ska inte bestämma ostpriser, var hennes argument i söndagens Agenda. Så lät det dock inte i valet, då lovade Svantesson billigare diesel till alla som ville höra på.

Och Ebba Busch turnerade land och rike runt med en falukorv i högsta hugg. Budskapet: den skulle bli billigare med henne vid makten.

Lägre vinstmarginal

Runt om i Europa brottas man med liknande problem men där är politikerna betydligt mer aktiva. De kallar till sig bolag och gör överenskommelser, föreslår pristak och sätter politisk press på marknaden.

Sanningen är egentligen ganska enkel. Den nyliberala överideologi som styr regeringen, riksbanken och hela det politiska samtalet kommer alltid att landa i lösningen: gör ingenting.

Men vid kriser fungerar inte dessa reflexer. Inte i pandemin och inte under Putins krig mot Ukraina. Då krävs att staten agerar som vindskydd för hushåll och företag.

Som finansminister kan du inte skylla ifrån dig på någon, Elisabeth Svantesson. Det folk kommer att minnas dig för är vad äggen kostade.

***

Anders Lindberg chattade med läsarna, läs frågor och svar här:

  • Anders Lindberg
    15 mars 2023

    Tack för dagens chatt

  • 15 mars 2023

    Och hur kan det vara monopol?

    Fick lära mig i skolan att det ej var tillåtet.

    Verkar ju ställa till en massa.....

    GB

    Det är en extremt bra fråga.

    Dessutom är elnätbolagen vad som kallas "naturliga monopol". Du kan inte ha två elnät.

    Så att ha privata vinstdrivande monopol är i regel en rent parasitär verksamhet. Även så här.

    Och den statliga reglering och tillsyn som ska funnas har aldrig fungerat.

    Så detta har ingenting med marknadsekonomi att gör.

    Elnätsavgifter som de är utformade i Sverige är en form av stöld från dig som konsument.

    Anders Lindberg
  • 15 mars 2023

    Regeringen har väl en hel del polare i de branscher som skor sig på oss, och kliar dem på ryggen och blir kliade tillbaks.

    Molly

    Så är det självfallet. En stod del av de politiska tjänstemännen kommer ju direkt från lobbyföretag och kommer säkert att gå tillbaka dit efter nästa val.

    Anders Lindberg
  • 15 mars 2023

    Varför är inte fack, hyresgästföreningen, pensionärsföreningar med flera ute på gatorna och demonstrerar. Dags att organisera medborgardemonstrationer a´la Frankrike.

    Affe

    Vi är ju ganska snälla och timida i Sverige.

    Anders Lindberg
  • 15 mars 2023

    Kan tycka att 6% rörelsevinst är helt rimligt för ett företag. Investerarna vill ju ha en rimlig direktavkastning i form av aktieutdelning plus att det lär återinvesteras för att verksamheter ska växa eller åtminstone inte förfalla.

    Lars

    Nej, inte i en kris som denna. På en fungerande marknad delar konsumenter, producenter och mellanhänder på ökade kostnader och priserna pressas.

    Att man kan ta ut 6 procent är absurt. Dessutom inte hela sanningen eftersom ledningens löner också är fullständigt oskäliga.

    Kolla vad matjättarnas ägare och chefer tjänar?

    Eller elbolagens och elnätbolagens?

    Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.