Norrland kan inte rädda hela Sverige

Vi får acceptera vindkraftverk även om de stör utsikten

Vårflod i älven Hårkan i Jämtland

I måndags kunde batteritillverkaren Northvolt berätta att man tagit ännu en jätteorder. Fabriken i Skellefteå måste bli ännu större.

Stockholmsredaktionerna har äntligen fått upp ögonen för den industriexpansion som pågår i norr. Till sist, skulle man kunna säga. När Daniel Ek från Spotify satsade pengar och Northvolts grundare Harald Max talade om stålindustrins Tesla blev basindustri plötsligt häftigt.

I Norr- och Västerbotten har man vetat det här länge. Batterifabriken i Skellefteå, LKAB:s jätteinvesteringar, gruvan utanför Pajala och inte minst den revolution av stålindustrin som pågår i Hybrit pekar åt samma håll.

Det producerande Sverige tar allt större plats. Och det är tillgången på förnyelsebar el i norra Sverige som är motorn i utvecklingen. I framtiden kan flyttlassen mycket väl komma att gå åt norr.

Insikten som nu drabbat makthavare i Stockholm borde leda till en fråga. Om industrin i norr ska använda så mycket el, hur ska det då bli något över för södra Sverige?

Hur ska det då bli något över för södra Sverige?

Svaret kan mycket väl vara att det inte kommer att bli så mycket över, och det trots den massiva utbyggnaden av vindkraft som pågår. Norrlands roll som exportör av billiga råvaror till andra delar av landet kanske går mot sitt slut. Elen kommer att behövas för att göra grönt stål, batterier till fossilfria transporter och en massa annat världen behöver.

Så hur ska stockholmare och andra få el till sina diskmaskiner eller till att ladda sina Teslor? Hur ska industrin i södra Sverige kunna producera när inte elen längre strömmar till från norr?

Vi vet ju vad Ebba Busch och Ulf Kristersson tänker svara. Bygg kärnkraftverk. Även om vi bortser från risken för olyckor eller avfall som är giftigt i 100 000 år är det ett svar med problem.

Enligt Lennart Söder som är professor i elkraftsystem på KTH skulle det i det närmaste betyda en tredubbling av elpriset. Kristdemokraternas ledare säger att hon för sin del inte tror på siffran.

Om man vill tro professorn eller Busch är väl upp till var och en.

Hur som helst, Busch kan säkert dammsuga även om hon får betala för el från nybyggda kärnkraftverk. Men fordonsindustrier, pappersbruk och massor av hushåll skulle få problem.

Människor i södra Sverige måste acceptera mer av de störningar som produktionen av förnyelsebar energi innebär. Det behöver byggas fler vindkraftparker, också där de stör någons utsikt över havet eller där försvaret vill kunna flyga. Det måste bli lättare att dra högspänningsledningar, också där någon anser att de inte passar in i landskapet.

Södra Sverige måste helt enkelt göra upp med sitt norrlandsberoende.