Gravskrift över nyliberalismen

Coronakommissionen säger det S borde sagt sedan länge

Kommissionens ordförande Mats Melin deltar via länk på pressträff för att presentera coronakommissionen.

Bristande bemanning/ Bristande utbildning/ Beroende av timanställda/ Bristande medicinsk utrustning och kompetens/ Inte ens grundläggande vård kunde ges på boendena/ Ingen tog ansvar.

Så skaldade Coronakommissionens ordförande Mats Melin i Studio Ett tisdagen den 15 december 2020. Det var i sammandrag slutsatsen av haveriet i den svenska äldrevården och överensstämde med den kritik som IVO riktat ett par veckor tidigare. Blir det också gravskrift över nyliberalismen?

Skulden för den coronakatastrof som nu granskas av IVO och Coronakommissionen vilar på ett 30 år långt nyliberalt experiment med skattesänkningar, nedskärningar, privatisering och New Public Management.

Det är högerpolitik i sin renaste form.

Den offentliga sektorn ska spara, skatter sänkas för att stimulera det privata näringslivet. I den offentliga välfärden blir resultatet permanenta neddragningar, stress hos personalen där allt färre ska göra allt mer med allt sjukare vårdtagare.

Vi har enats i Sverige om att den offentliga sektorn ska drivas utan vinstkrav. Idén är att välfärden ska vara någonting annat än marknaden, eftersom det man gör där är så mycket viktigare och skört. Men i nyliberalismens namn ska marknadsmekanismer gälla där också.

Tragedin i sammanhanget är att vänsterpositionen, den socialdemokratiska ståndpunkten under hela denna resa utför varit så frånvarande, så undfallande, till så stor del medlöpande i marknadsexperimentet.

Självklart är socialdemokratin medskyldig.

Inte minst för den svältkur som finansdepartementet ställt välfärden inför. Jag vet att i den socialdemokratiska riksdagsgruppen finns en stor mängd personer som i flera år, ibland i decennier påtalat behoven i välfärden och av en annan ekonomisk politik.

Dessa har isolerats, mobbats och flera har lämnat.

Jag har personligen träffat både S-utskottsordföranden och statsråd i sittande regering som frågar mig hur jag kan hjälpa dem att få pengar av Magdalena Andersson till nödvändiga reformer och vallöften.

Så sent som i september 2019 skröt Magdalena Andersson om hur mycket hon sparat. ”Det är precis därför det har varit så viktigt för mig att ha ordning och reda i statsfinanserna, så att man har torrt krut i ladorna för alla eventualiteter”, sa hon då.

Detta krut var en fnösketorr hög av personalbrist i äldrevården, lägsta antalet intensivvårdsplatser i Europaoffentliga och regioner som avvecklat sina beredskapslager.

Sparpolitiken förvaltad av finansdepartementet är direkt ansvarig för den vårdkris vi nu bevittnar. Just-in- time var själva idén. Den fick dödlig utgång.

Coronakrisen kan i sin förlängning bli starten på en ny välfärdsdebatt om ökade resurser till vård och omsorg. Nyliberala politiker ligger risigt till då.

Vänsterpolitik kommer efterfrågas. Så se till att skaffa en sådan Socialdemokrater, innan det är försent.