Kinas hot mot Sverige är hela EU:s problem

Peking försöker söndra och härska i Europa

Gui Congyou är Kinas ambassadör i Sverige. I veckan höjde han Kinas tonläge mot Sverige.

Under hösten har retoriken mot Sverige hårdnat från Kinas sida. Orsaken? Att Sverige haft fräckheten att stå upp för demokratiska fri- och rättigheter.

I centrum för konflikten står kulturminister Amanda Linds medverkan vid prisceremonin för Svenska PEN:s Tucholskypristagare Gui Minhai.

Gui Minhai är författaren och förläggaren som kidnappades från sitt semesterhem i Thailand 2015 efter att i många år ha drivit ett förlag i Hongkong för regimkritisk litteratur om Fastlandskina. Han sitter sedan dess fängslad, på av allt att döma påhittade anklagelser.

Att genom hot om repressalier försöka stoppa Amanda Lind från att delta vid ett högtidlighållande av yttrandefriheten var i sig en uppvisning i bristande respekt för de mänskliga rättigheterna från Kinas sida.

Nu har tonläget trappats upp ytterligare när landets Sverigeambassadör Gui Congyou under ett föredrag i Göteborg i veckan förkunnade att ingen kan räkna med att skada Kinas intressen och samtidigt göra stora vinster i Kina.

När tidningen Göteborgsposten frågar om det här betyder att relationerna rörande handel och ekonomi kommer att påverkas blir svaret ett kort och effektivt ”Självklart” från Congyous sida.

Det här är ett besked som riskerar påverka hela den svenska ekonomin genom de runt 600 företag som är verksamma i Kina och de 10 000 svenska företag som bedriver handel med landet. Dessutom har Kina omfattande investeringar i Sverige, så även i branscher som borde vara säkerhetsklassade och inte stå öppna för Kina att köpa in sig i.

Enligt Försvarets forskningsinstitut har Kina ökat sitt ägande i bland annat sektorer som bioteknik och elektronik. Ett tyst intåg har skett i Sverige och Kinas ekonomiska intressen i vårt land har inte problematiserats i närheten av tillräckligt, även om uppmärksamheten på senare tid ökat. Men det är långt kvar innan Sverige och näringslivet tar hotet från Kina på allvar.

Varför agerar Kina som man gjort ifråga om Gui Minhai? Att en ambassadör hotar Sverige med sanktioner är trots allt mycket ovanligt.

Svaret är enkelt; därför att man kan. Kinas storlek och ekonomiska styrka gör det möjligt att agera på det här sättet. Genom att lyfta fram Gui Minhais arbete för yttrandefriheten och från regeringshåll uppmärksamma arbetet blir Sverige till måltavla.

Att Kina agerar på det här sättet är inte bara vårt problem. Just nu försöker Peking söndra och härska i Europa. Sverige borde därför ta initiativ i Bryssel för ett mer robust svar på detta.