Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Botten har gått ur Kristersson

Partiledaren kallar rasismen för trams

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Expressen öppnar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson nu upp för att börja samarbeta med Sverigedemokraterna.
I Expressen öppnar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson nu upp för att börja samarbeta med Sverigedemokraterna.

LEDARE

En kris tvingar sannerligen fram människors sanna ansikten. Alla som någon gång tvivlat på Ulf Kristersson när han sagt att han vare sig vill samarbeta, samtala eller samverka med Sverigedemokraterna – inte minst efter de svajande budskapen i samband med att partiledaren träffade förintelseöverlevaren Hédi Fried under valrörelsen – fick under fredagen rätt.

Efter en vår av borgfred och relativt politiskt lugn i krisens spår har Kristersson nu bestämt sig för att veva mot precis allt i Expressen. Det handlar om coronastrategin, som plötsligt "inte finns", om LAS och om "tramset" kring SD, vilka Kristersson nu kan tänka sig att budgetsamarbeta med.

Det är alltså läge att påminna Kristersson om vad det är han kallar trams.

Busch Thor nämner inte SD vid namn

När Jimmie Åkesson på 90-talet gick med i Sverigedemokraterna hade partiet fortfarande starka nazistiska kopplingar. Dessa menar Åkesson att han i sin unga naivitet inte hade koll på, men det är svårt att vifta bort Åkessons egna uttalanden från 2009 om att "muslimer" utgör det största "utländska hotet" mot Sverige. Eller faktumet att partiets innersta krets, exklusive Åkesson själv, så sent som 2012 viftade med järnrör och skrek både rasistiska och sexistiska tillmälen på Stockholms gator. På detta partimedlemmar som gång efter gång efter gång sprider rasism och näthat på sociala medier.

När miljöpartisten och europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke i spåren av Black Lives Matter-protesterna pressade Kristdemokraternas Ebba Busch om de vänskapliga tonerna mellan KD och SD vågade Busch inte ens nämna SD vid namn. Men för Kristersson är samarbetet nu alltså självklart och välkommet.

Hörby borde få M att backa ur rummet

Vi talar alltså om ett parti vars grundstenar är lagda på uppdelningen av vi och dem, av svenskhet och inte svenskhet och som med jämna mellanrum ser Ungern som ett "demokratiskt" föredöme. Efter allt som rapporterats från kommunerna där SD tagit över makten borde Moderater vara bland de första att sakta backa ur rummet.

Det finns också goda skäl bakom att SD gömt sig undan offentligheten under coronakrisen. De har nämligen ingenting att ge i politiken där den verkligen betyder något.

Kristersson måste föreställa sig vilken dyr kohandel han kommer tvingas till i Rosenbad, både inför och efter regeringsmakten. Det kommer vara allt annat än trams. För Sverigedemokrater handlar inte med kor. De handlar med människovärde.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Om SD fått bestämma hade hon fått sparken

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Alice Bah Kuhnke

Ebba Busch

Sverigedemokraterna

Ulf Kristersson

Ungern

Hédi Fried

Rasism