Vi kan undvika en smärtsam förändring

Det går att kontrollera klimatförändringarnas effekter

Klimatförändringarna i spåren av människans slösande på jordens resurser pågår, coronapandemi eller ej. På bilden letar en pojke efter saker att sälja från en soptipp i Indien.

Förändringar kan göra ont.

I den amerikanska pjäsen Angels in America finns en särskild scen där den pillermissbrukande Harper börjar hallucinera på en utställning om mormoner. En docka föreställandes en kvinna på 1800-talet får plötsligt liv, och Harper frågar henne om just förändring. Dockan ger det krassaste svaret man kan föreställa sig:

 

Gud skär upp ens buk med en naggad nagel, svarar hon.

Han pressar sedan in sin smutsiga arm och rycker ut alla inälvor, huller om buller. "Och smärtan! Den kan vi inte ens prata om." När Gud är klar stoppar han tillbaka tarmarna – smutsiga, knutna och trasiga – i buken. Det är upp till en själv att sy ihop sig igen.

 

Förändringar är som mest smärtsamma när de sker plötsligt och bortom vår kontroll. Coronakrisen förändrar just nu vårt samhälle i grunden. Människor påverkas olika svårt på olika sätt, och ingen tror nog att världen riktigt kommer bli som den var.

Det betyder inte att det som kommer efter förändringen behöver vara svart och svårt. Det finns mycket hopp. Det är förändringen i sig, när man står mitt i den, som är tyngst. Ovissheten, oron, förlusten av det gamla.

 

Det finns också förändringar vi faktiskt kan kontrollera. Vi kan se till att den går långsammare, att förlusterna blir små och smärtan mindre. Just nu ställer samhället panikslaget om för att bekämpa coronaviruset. Samtidigt pågår, vare sig vi vill eller inte, klimatförändringarna i kulisserna. Vi kan förutse dess effekter. Till skillnad från coronan vet vi att de kommer.

En del i att ta kontrollen över klimatet sker just nu på EU-nivå.

Kol- och stålunionen ska bli klimatneutral till senast 2050. Under tisdagen presenterade därför parlamentets huvudförhandlare, svenska Jytte Guteland (S), förslag för parlamentets ståndpunkt för en europeisk klimatlag. Samtalen har pågått länge, och Guteland vill gå längre än EU-kommissionen. Framförallt vill hon att de enskilda medlemsländerna ska bindas till klimatmålen. Kommissionen vill ha ett EU-gemensamt mål – Guteland menar att det bäddar för att länder smiter från ansvar och pekar på varandra. Det lär hon ha rätt i. De flesta väljer nämligen alltid att slippa förändras, och i klimatfrågan vore det katastrofalt för oss alla.
 

Det är för att undvika förändring som Harper i Angels in America flyr in i pillermissbruk och hallucinationer. Hennes liv och äktenskap håller på att rasa i bitar. Harper klarar inte av att möta det, trots att hon måste. Pjäsen, som också finns som miniserie från HBO, handlar i sin helhet om sätten förändring kan mötas. Acceptera det oundvikliga. Ta eller tappa kontrollen. Harper får ett lyckligt slut, men förändringen i sig måste hon ta sig igenom.