För kvinnan finns ingenstans att fly

Kvinnors rättigheter hotas även i Sverige

Rahaf Mohammed al-Qunun har flytt sin familj och hemlandet Saudiarabien.

Det är inte en överdrift att kalla saudiarabiska Rahaf Mohammed al-Qunun för världens just nu modigaste 18-åring. Efter det skräckfilmsaktiga mordet på den regimkritiska journalisten Jamal Kashoggi på ett saudiskt konsulat i Turkiet i oktober krävs det mod och djärvhet utöver det vanliga för att sätta sig upp mot världens mest konservativa och repressiva land.
Rahaf Mohammed al-Qununs flykt från sin familj uppmärksammades av medier när hon i söndags blev stoppad av passpolisen i Thailand där hon försökte borda ett plan till Sydney.

Polisen ville skicka tillbaka henne med vändande plan, men hon flydde till ett transithotell på flygplatsen i Bangkok och barrikaderade sig i ett hotellrum.
Där startade hon ett Twitter-konto som kan ha räddat hennes liv.
"Jag är rädd. Min familj kommer att döda mig", skrev hon i ett meddelande och berättade om sin flykt från familjen och att hon avsagt sig sin islamska tro och därför blivit dödshotad av en nära släkting.

Nyheten spreds via Twitter

Inom några minuter hade Rahaf Mohammed al-Qununs situation plockats upp av den egyptisk-amerikanska aktivisten Mona Eltahawy som spred informationen vidare till sina drygt trehundratusen följare på Twitter.

Rahaf Mohammed al-Qununs situation handlar om hedersförtryck, men också om kvinnoförtrycket i hennes hemland.

Hashtaggen #SaveRahaf har twittrats ut mer än en halv miljon gånger och nyheten om 18-åringens situation har spridits över hela världen.
Knappast den uppmärksamhet som Saudiarabiens diktatoriska kronprins Mohammed bin Salman, som har kopplats till mordet på Kashoggi, önskar.

Rahaf Mohammed al-Qununs situation handlar om hedersförtryck, men också om kvinnoförtrycket i hennes hemland. I ett demokratiskt land hade hon kunnat få hjälp till ett nytt liv. Men i Saudiarabien är kvinnors rättigheter på en forntida nivå.

Förra året genomförde det saudiska kungahuset en rad reformer för att stärka kvinnors ställning, bland annat att kvinnor skulle få köra bil. Strax innan lagen drevs igenom arresterades flera av de kvinnliga aktivisterna som drivit på för att få igenom lagen. Kvinnorna har fängslats och utsatts för tortyr.
Så tystar man brutalt och effektivt kritiker och oppositionella.

Skärpt tonläge mot feminismen

Sverige är långt ifrån Saudiarabien, snarare brukar vi kallas för "feminismens Saudiarabien" av belackare. Det vill säga att vi är nitiska med kvinnors lika rättigheter.

Men kritiken mot feminismen – och inte minst genusvetenskapen som ämnet kallas på universiteten – har kommit att bli direkt rumsren de senaste åren. Ledarskribenten Ivar Arpi på Svenska Dagbladet har nedsättande kallat genusvetenskap för "hjärntvätt" och "statsfeminism". För tillfället är han tjänstledig för att skriva en bok om "hur genusideologin - med politikernas hjälp - tar över svenska universitet, forskning och utbildning".
Även toppolitiker har anammat ett tonläge mot feminismen som tidigare bara hördes från inskränkta träskmarker. Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor och partikollegan Sara Skyttedal gick i valrörelsen hårt åt genusvetenskapen och "radikalfeminismen".

Kvinnohat vädrar morgonluft

De nya konservativa och högerpopulistiska vindarna innebär inte bara att främlingsfientligheten har vädrat morgonluft utan också antifeminismen och kvinnohatet.
Strax före jul utsattes Nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg för ett bombhot. Föremålet visade sig senare vara en attrapp, men händelsen ger en dyster bild av samhällsklimatet.
– När jag pratade med personalen visade det sig att de får gigantiska mängder av hat och hotmejl. Det är så mycket att de inte längre orkar rapportera det, sa Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs universitet till Expressen.

Kvinnors fri- och rättigheter är utsatta världen över, tyvärr även här i "världens mest jämställda land".
I går gav FN:s flyktingorgan UNHCR Rahaf Mohammed al-Qunun flyktingstatus och de har bett Australien att hjälpa henne. Det knappast flyktingvänliga landet har uppgett att de överväger att ge henne asyl.

Al-Qununs landsflykt och globalt uppmärksammade protest väcker säkert ett efterlängtat hopp hos stora delar av den saudiarabiska befolkningen. Men också här i Sverige är hennes motstånd en påminnelse om varför det är så viktigt att försvara de framsteg som kvinnor i generationer har gjort – och varför vi aldrig får vika en tum för reaktionära krafter som vill inskränka vår frihet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.