Mejla

Daniel Swedin

Vänsterpartiet låter Moderaterna regera

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

V:s Daniel Bernmar har gjort upp med Alliansen i Göteborg
Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
V:s Daniel Bernmar har gjort upp med Alliansen i Göteborg

LEDARE

Man kan tänka sig att en del göteborgska väljare blev en smula överraskade i går. På en presskonferens mitt på dagen kunde företrädare för Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet meddela att man tar över styret i landets andra största stad.

– Vi är största budgetkonstellationen och är redo att axla det största ansvaret här i staden, sa kristdemokraten David Lega på pressträffen.
Så avslutas 24 år av socialdemokratiskt styre och de som möjliggjort det är Vänsterpartiet.

Alliansen har gjort upp med det rödgrönrosa blocket – Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ – i en valteknisk samverkan och kan därmed ta makten. Det är iögonfallande, men det är inget politiskt samarbete och det är så det brukar fungera i Göteborg. De två största blocken sluter enligt praxis överenskommelser om hur de tunga posterna i stadens nämnder och bolag fördelas, och sedan i tisdags så ingår inte Socialdemokraterna i vänsterblocket. Alltså kommer S förlora positioner och inflytande i kommunen.

Vad är det som har hänt?

Sedan valet har läget varit låst i Göteborg. Inget av de traditionella blocken lyckades vinna de 41 mandat som ger egen majoritet. Valets stora förlorare Moderaterna tappade närmare 8 procentenheter, men även Socialdemokraterna backade. Dessutom har det lokala infrastrukturmissnöjespartiet Demokraternas succéresultat ihop med sverigedemokratiska framgångar komplicerat en lokal regeringsbildning.
Socialdemokraternas gruppledare Ann-Sofie Hermansson har gjort bedömningen att blockpolitiken är död och försökt få till ett styre över blockgränsen. Allianspartierna – som tillsammans har 24 mandat – har inte varit intresserade och i förrgår beslutade som sagt V, MP och Fi att upprätta ett eget block som samlar 19 mandat.

Att den koalition som ska leda staden är så svag innebär att det kommer bli svårt för alliansen att styra. Det kommer krävas en rejäl dos ödmjukhet, och just det har väl inte präglat göteborgspolitiken.

Dessutom är det uppenbart att de rödgrönrosa spelar högt. Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar tycks nära en förhoppning om att S – under trycket av sina gräsrötter – ska rösta på en rödgrönrosa budget i stället för en socialdemokratisk vid kommunfullmäktiges sammanträde den 22 november.
– Då faller överenskommelsen och vi är då beredda att ta över, säger Bernmar till TT.

Den praxis som är så viktig när man ingår valteknisk samverkan med alliansen är det inte lika noga med i budgetfrågor.

Gårdagens besked var en skräll, men den politiska cirkusen i Göteborg är sannolikt långt ifrån över. Hur väljare till stadens två största partier – Socialdemokraterna och Demokraterna – kommer hantera besvikelsen över uteblivet politiskt inflytande lär prägla fortsättningen.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.