Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Bankdirektörerna har strålande tider just nu

Billigare grönsaker är en klen tröst

De fyra storbankernas vinster uppgick till 160 miljarder kronor förra året. 90 miljarder betalades ut till aktieägarna.

Svenskarna köper allt mer frukt och grönt. Den nyheten kom från Svensk Dagligvaruhandel idag. Efter att försäljningen minskat de senaste två åren är den nu på väg upp. Det är glädjande att svenskar äter nyttigare och mer vitaminrik mat, men kanske är det också en effekt av att priserna på övriga livsmedel har skenat.

Mejeriprodukter har till exempel blivit mer än 30 procent dyrare sedan 2022.

Ökade vinster

Att svenskarna tvingas hålla hårdare i plånboken är ett faktum. En allt större del av inkomsterna läggs på bostadslån och hyror.

Men det är inte tuffa tider för alla.

Bankernas vinster har till exempel fullkomligt exploderat. Det beror på att bankernas räntenetton växt, det vill säga det bankerna tjänar på skillnaden mellan ut- och inlåningsräntor.

Förra året uppgick de fyra storbankernas vinster till 160 miljarder kronor, varav 90 miljarder betalades ut till aktieägarna.

Ny bankskatt

Under det andra kvartalet i år har dessutom bankernas vinstmarginal på bolån med rörlig ränta ökat. Trots att Riksbanken sänkte styrräntan före sommaren gick låntagarnas genomsnittsränta upp. Det betyder stora vinster för bankerna.

– Man kan ju konstatera att de fortsätter göra väldigt bra pengar på privatkunder, säger Yasemin Bayramoglu, kommunikationsansvarig på Sveriges Konsumenter, till TT.

I våras presenterade Socialdemokraterna ett förslag på att införa en tillfällig bankskatt på räntenettot. Enligt partiets beräkningar skulle en sådan skatt driva in 8,3 miljarder kronor till statskassan bara i år.

Miljarder som skulle kunna läggas på höjda barnbidrag.

En bankskatt skulle också ge bankerna nya drivkrafter att minska sitt räntenetto. Alltså lägre räntor för privatpersoner och företag.

Chockhöjda hyror

Men någon bankskatt är det inte tal om i regeringens höstbudget som presenteras om några veckor. Istället har finansminister Elisabeth Svantesson (M) meddelat att det blir nya skattelättnader för de med högst inkomster.

De höga räntorna fortsätter att sätta press på hushållen. Det är inte bara de med dyra bostadslån som drabbas hårt. Även de som bor i hyresrätter har upplevt de högsta hyreshöjningarna på årtionden. Många vittnar om att de tvingas vända på varenda krona och slutat unna sig saker som inte är nödvändiga.

Att grönsakerna blivit billigare är i det läget en klen tröst.